Radi chodíte do prírody a radi si tam aj niečo opečiete? Otvorené ohniská však nie sú všade a navyše na mnohých miestach sú v letných dňoch i zakázané. No mať vlastné ohnisko, ktoré je čisto prírodné, prenosné a navyše uzatvorené? To chce nápad! Každý gril predsa nemusí vyzerať takto …
Užiť si deň vo voľnej prírode a oddýchnuť si na čistinke v lese, kde si ugrilujete mäso, alebo opečiete špekáčiky? Nič nemôže byť jednoduchšie, hlavne ak máte po ruke tento malý zázrak! Pripravte si jeden peň a pílku, prípadne elektrickú pílu. Nezabudnite si do batohu pribaliť mäso a môžete sa pokojne vydať na celodenný rodinný výlet do lesa.
Prenosný a prírodný
Tento gril môžeme kľudne nazvať stopercentným eko grilom. Celkom postačí ak si cestou pred opekaním nazbierate pár vetvičiek na založenie ohňa. Celý „vynález“ sa nazýva tiež tzv. Švédsky horák. Je ideálny vo všetkých smeroch a ocenia ho dokonca aj strážcovia prírody. Oheň Vám na ňom vydrží približne 2-3 hodiny, závisí od veľkosti kúsku dreva.
Odrežte si zo suchého kusa kmeňa stromu kus s priemerom približne 20-25 cm, aký uznáte za vhodný. Odporúčame však dlhý zhruba od dlane po lakeť.
Postavte ho a s pomocou pílky, alebo elektrickej píly do neho urobte niekoľko hlbších zárezov. Mali by siahať približne do dvoch tretín dĺžky vyrezaného kmeňa. V žiadnom prípade kmeň neprepoľte úplne.
Dovnútra zárezov napchajte noviny, alebo suchý papier, môžete ho poliať olejom a navrch naskladajte vetvičky, prípadne triesky. Zapáľte a počkajte, kým sa ohník nerozhorí. Potom ho chvíľu udržujte, aby kus zo stredu kmeňa zhorel a môžete začať s romantickou opekačkou.
Ako sa Vám tento nápad pozdáva? Nám príde úplne geniálny!