Do karbonátku stačí pridať kúsok tohto ovocia. Ľudia však na to stále zabúdajú

Zdieľať
karbonátky
karbonátky Foto: depositphotos.com

Pripravujete karbonátky stále rovnakým spôsobom a máte chuť na zmenu? Skúste do receptu zakomponovať niekoľko nových ingrediencií, ktoré dodajú klasickým karbonátkam netradičnú chuť. Výsledok vás príjemne prekvapí, a novú verziu určite ocenia aj vaši blízki, ktorí zmenu vo vašom kulinárskom repertoári iste uvítajú. S týmto jednoduchým trikom dostanú karbonátky svieži šmrnc a stanú sa ozdobou vášho jedálnička.

Príprava chutných a nadýchaných karbonátkov

Základnú prípravu karbonátkov zvládne skutočne každý. Do veľkej misy vložte nakrájané pečivo, napríklad starší rožok alebo biely toastový chlieb. Ten zalejte mliekom, aby zmäkol a vytvoril základ na spojenie všetkých surovín. Ak práve nemáte biele pečivo, môžete pokojne použiť aj strúhanku – tá zabezpečí karbonátkam pevnú štruktúru. Ďalej pridajte mleté mäso podľa chuti, jemne nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak (4–5 strúčikov) a vajíčko. Ak ste nepoužili pečivo namočené v mlieku, pridajte ešte hrsť strúhanky na spevnenie zmesi.

Pre dochutenie použite soľ, majoránku, mletú rascu, čierne korenie a trochu čerstvej alebo sušenej petržlenovej vňate. Po dôkladnom premiešaní zmes tvarujte do menších placky, ktoré potom obalíte najprv v hladkej múke, potom v rozšľahanom vajíčku a napokon v strúhanke. Na rozohriatej panvici ich smažte v dostatočnom množstve tuku, až kým nie sú krásne zlatisté a chrumkavé.

Nové ingrediencie do karbonátkov. Obohaťte chuť a štruktúru

Ak chcete dodať tradičným karbonátkam nový rozmer, pridajte do zmesi ovocie. Možno to znie nezvyčajne, ale práve jablko je ingredienciou, ktorá prekvapí a poteší svojou lahodnou chuťou. Stačí nastrúhať 2–3 menšie jablká, dôkladne z nich vytlačiť prebytočnú šťavu a primiešať ich k ostatným ingredienciám. Jablko v zmesi zabezpečí, že karbonátky budú extra šťavnaté a vďaka jemnej sladkosti získa jedlo príjemne vyváženú chuť. Pre ešte výraznejšiu chuťovú kombináciu môžete pridať nastrúhaný syr podľa vlastného výberu.

Na experimentovanie sa ponúkajú aj ďalšie suroviny. Namiesto jabĺk skúste pridať nastrúhanú cuketu, ktorá karbonátkam dodá podobnú šťavnatosť a vláčnosť. Alebo zvoľte syr goudu či nivu, ktoré jedlo obohatia o výrazný syrový podtón. Takéto variácie menia nielen chuť, ale aj textúru karbonátkov, takže výsledok vždy prekvapí a osvieži klasický recept.

Tento trik môžete vyskúšať kedykoľvek, podľa toho, aké suroviny máte doma alebo čo práve ponúka sezóna. Takto obohatené karbonátky budú skvelou voľbou na obed alebo večeru, pri ktorej sa všetci pri stole budú oblizovať.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané