Ak túžite pripraviť dezert, ktorý vás prenesie do čias detstva, kedy vo vzduchu cítiť sladkú nostalgiu, tieto buchty sú ideálnou voľbou. Príprava je veľmi jednoduchá, no ich chuť a netradičná náplň vás určite prekvapia. Dedko by sa po nich zjedol do posledného kúsku, a rovnako aj vaši hostia! Pozrite sa, ako ich pripraviť.
Keď sa k vám chystá návšteva, ktorá si chce užiť nielen výborný obede, ale aj skvelý dezert k poháriku kávy, nie je nič lepšie, ako pripraviť dezert, ktorý bude nielen rýchly, ale aj chutný. Zatiaľ čo príprava predkrmu a hlavného jedla môže byť časovo náročná, tieto buchty sú dokonalou voľbou, ktorá vás nezaväzuje k dlhým hodinám v kuchyni, no aj napriek tomu zasýti vaše chuťové poháriky.
Tieto buchty zvládne pripraviť aj úplný začiatočník v kuchyni, ale to, čo ich robí výnimočnými, je nielen ich jednoduchosť, ale aj ich nezameniteľná chuť, ktorá vám pripomenie časy, keď boli takéto sladkosti prítomné na každom stoloch pri káve u starých rodičov. A váš dedko? Ten sa z nich určite nevedel nabažiť. A rovnako to bude aj u vašich hostí, ktorí si určite pochutnajú na tejto netradičnej a nezameniteľnej orechovej náplni.
Kysnuté buchty s orechovou náplňou
Prvým krokom je pripraviť cesto. Vezmite väčšiu misku alebo hrniec, kde do vlažného mlieka pridajte lyžicu cukru a jemne posypte trochou múky. Do tejto zmesi prisypte 40 gramov droždia a nechajte ho chvíľu v teple, aby kvasnice začali pracovať. Po niekoľkých minútach, keď kvasnice začnú bublinkovať a zväčšia svoj objem, preosejte 500 gramov hladkej múky do misky, pridajte 5 gramov soli, nastrúhanú kôru z citróna, 70 gramov cukru a 150 gramov zmäknutého masla. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
V ďalšej miske rozšľahajte 250 mililitrov mlieka spolu so 4 žĺtkami. Túto zmes pridajte k múke a zmesi s kvasnicami a dôkladne vymiesime cesto. Keď cesto prestane lepiť na steny misy a bude hladké a pružné, je pripravené na ďalší krok. Nezabudnite ho nechať v teple ešte niekoľko hodín, aby narástlo a zdvojnásobilo svoj objem. Tento proces je veľmi dôležitý, pretože správne vykysnuté cesto zabezpečí, že buchty budú krásne nadýchané a jemné.
Medzitým sa pustite do prípravy orechovej náplne. Do hrnca nalejte 200 mililitrov mlieka a priveďte ho k varu. Kým sa mlieko zohrieva, jemne pomeľte 250 gramov vlašských orechov na veľmi jemnú pastu. Následne orechy zalejte vriacim mliekom a pridajte 50 gramov mletých piškót, 50 gramov medu a 50 gramov cukru. Na záver pridajte 2 lyžičky rumu a bielok, ktorý všetko spolu spojí. Všetky ingrediencie varte na miernom ohni, kým sa nevytvorí hustá, aromatická náplň.
Tento krok je kľúčový, pretože orechová náplň dodá buchtám neodolateľnú chuť, ktorá sa líši od klasických buchiet a ohromí každého, kto ich ochutná.
Recept na orechovú plnku do buchiet
Príprava orechových buchiet
Keď je cesto pripravené a nakysnuté, začnite s jeho rozvaľkaním. Cesto rozvaľkajte na hrúbku približne 9 milimetrov, čím zabezpečíte, že buchty budú dostatočne nadýchané, ale zároveň pevné. Rozdeľte ho na štvorce o veľkosti 6×6 centimetrov a do stredu každého z nich dajte porciu pripraveného orechového plniva. Následne zabaľte náplň do cesta tak, aby bola dôkladne uzavretá vo vnútri.
Po tomto kroku vezmite pekáč a poriadne ho vymažte maslom, aby sa buchty pri pečení neprilepili. Potom položte buchty do pekáča, pričom medzi nimi nechajte malý rozostup, aby sa počas pečenia krásne nadýchali. Každú buchtu jemne potrite roztopeným maslom, aby sa krásne leskli a boli ešte chutnejšie.
Na záver, pred tým, ako buchty dáte piecť, ich ešte raz potrite roztopeným maslom a nechajte ich chvíľu vykysnúť. Po tejto fáze je čas na pečenie. Predhrejte rúru na 180 stupňov a pečte buchty asi 30 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu. Po upečení ich ešte posypte práškovým cukrom, aby boli sladké a lákavé na pohľad.
A to je všetko! Vaše buchty sú teraz pripravené na podávanie, a ak ich podávate s čerstvou kávou, výsledok bude dokonalý. Tieto orechové buchty vás zaručene očaria svojou chuťou a určite sa po nich bude každý z vás opäť pýtať. Dobrú chuť!