Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Dávate si do kávy cukor? Pozor, môžete si tým spôsobiť tento problém

reklama:
cukor a kávawww.gettyimages.com

Patríte k tým, ktorí si radi vychutnajú klasickú horkú kávu? Alebo si do nej radšej pridáte mlieko alebo cukor, alebo oboje? Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, čo toto dochutenie kávy spôsobí? Cukrom si kávu nielen osladíte. Postaráte sa aj o proces, ku ktorému dôjde po vložení lyžičky sladidla do obľúbeného nápoja.

Samotný kofeín a cukor nie sú práve zohranou dvojkou. Kofeín stimuluje centrálny nervový systém, čo znamená, že spôsobuje zvýšenú podráždenosť, bdelosť a nepokoj. Počas prvých pár minút  sa do krvného obehu uvoľňujú stresové hormóny. Po tejto reakcii nastáva únava. Pridaním cukru a jeho konzumáciou hladina cukru v krvi okamžite stúpne. O dve až tri hodiny však prudko klesne. Výsledok? Mozog a telo zareaguje ospalosťou. Preto nie je kombinácia kofeínu a cukru práve najšťastnejším riešením. Samozrejme, že káva s cukrom raz za čas neublíži, ale nesiahajte po tejto kombinácii príliš často. Príkladom môžu byť aj energetické nápoje, ktoré v sebe nesú túto kombináciu kofeínu a cukru, a verejnosti je už dávno známe, ako sú pre naše telo a hlavne srdce škodlivé. Preto by sme na to mali myslieť aj pri pití kávy, či si do nej cukor pridáme alebo nie.

Vedci  na základe svojho výskumu odhalili, že sladká chuť, ktorú dodáva cukor káve, nemaskuje horkú podstatu kofeínového nápoja. Postará sa o väčší proces – mení základné chemické zloženie. Odborníci skúmali spoločné reakcie kofeínu, cukru a vody na báze molekúl. Výsledkom bolo odhalenie , že cukor spôsobuje zvýšené zhlukovanie molekúl kofeínu, aby sa vyhli molekulám cukru, tak stimulujú menšiu „plochu“ chuťových pohárikov. Inak povedané, cítime menej horkú chuť.

Ako vysvetlil autor výskumu doktor Seishi Shimizu, kedy sa molekuly zhlukujú a zomknú dohromady, chuťové poháriky ťažšie rozpoznajú chuť, ktorá sa ukrýva v nápoji. Odborník to prirovnáva k dvom rovnakým minciam, ktoré sú zlepené. Môže sa stať, že budú vyzerať ako jedna.

Soľ do kávy

Mnohí sa zhodnú na tom, že bez cukru už káva nemusí byť takým pôžitkom. Na druhej strane si treba dávať pozor na množstvo použitého sladidla. Alebo je tu ešte jedna možnosť. Podľa vedcov treba cukor nahradiť soľou. Podľa nich ióny sodíka potláčajú ostrosť kávy a zvýrazní jej chuť. Pridajte ju samozrejme až vtedy, keď si to chuť kávy vyžaduje a neprežeňte to. V opačnom prípade chuť len pokazíte.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 26. marca 2021

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.