Dávať kečup do chladničky, alebo ho uchovávať pri izbovej teplote? Táto otázka rozdeľuje ľudí na dva tábory

Zdieľať
kečup

Patrí kečup do chladničky, alebo sa dáva do komory, potravinovej špajze či na kuchynskú linku? Pokiaľ druhému človeku položíte túto otázku, zamotáte mu rozhodne hlavu. Akým spôsobom teda skladovať kečup, aby ste zachovali jeho kvalitu? Výrobcovia tejto potraviny majú v tomto prípade jasno.

Kam patrí kečup? Skladovanie tejto potraviny budí otázky

Kam s ním? V prípade skladovania kečupu je táto otázka rozhodne na mieste. Ľudia sa pritom delia na dva tábory. Jedny otvorený kečup skladujú v chladničke, druhí ho aj po otvorení nechávajú vedľa dochucovadiel v špajzi, potravinovej skrini alebo dokonca na kuchynskej linke. Čo myslíte, aké skladovanie kečupu je naozaj správne?

Kedy skladovať kečup pri izbovej teplote? Pred otvorením

Pred otvorením môžete kečup bez obáv skladovať mimo chladničky pri izbovej teplote. Vďaka tomu, že je zakonzervovaný a obsahuje prirodzenú kyslosť paradajok a octu, sa tak nemusíte obávať, že by sa pokazil. Niečo iné je však následné skladovanie kečupu po jeho otvorení.

Kam s kečupom po otvorení? Najlepšie do chladničky

Aby ste správe skladovali kečup, dôkladne si prečítajte obal tejto potraviny. Väčšina výrobcov na ňom totiž spotrebiteľa inštruuje, ako uchovávať kečup po otvorení. Na obale kečupu sa tak spravidla dočítate, že by ste ho mali skladovať v suchu a po otvorení ho uchovávať do zhruba 10 stupňov Celzia.

Kvôli svojej prirodzenej kyslosti je kečup stabilný. Jeho stabilita po otvorení však môže byť ovplyvnená podmienkami skladovania. Odporúča sa tento výrobok, rovnako ako akékoľvek spracované potraviny, po otvorení uchovávať v chladničke. Chladenie zachová najlepšiu kvalitu produktu po otvorení.

Otvorený kečup mimo chladničky. Čo hrozí?

Otvorený kečup skladovaný mimo chladničky spravidla stratí príjemnú chuť a vôňu. Ak chcete preto zachovať jeho najvyššiu kvalitu, z kuchynskej linky, komory či potravinovej skrine ho radšej presuňte práve do chladničky.

Aj hovorkyňa austrálskej Rady pre informácie o bezpečnosti potravín Lydia Buchtmannová tvrdí, že je v dnešnej dobe bezpečnejšie uchovávať kečup po otvorení v chladničke. Podľa tejto expertky je to aj z toho dôvodu, že dnešné kečupy obsahujú menej konzervačných látok ako predtým.

Za starých čias veľa z nás nechávalo kečup v špajzi. Odvtedy sa ale tieto produkty stali oveľa zdravšími, takže obsahujú menej nezdravých konzervačných látok, ako je napríklad soľ. To znamená, že kečup musí po otvorení do chladu. Prvá vec, ktorú by ste mali urobiť, je pozrieť sa na štítok produktu, kde bude obvykle napísané „Po otvorení uchovávajte v chladničke“.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané