Tento druh ovocia rastie na strome zvanom datľovník pravý, plody sú tmavo hnedé s dĺžkou 3 až 7 cm a šírke 2 až 3 cm. Charakteristické sú nízkym obsahom vody a naopak vysokým podielom sacharidov, ktoré tvorí až 70% obsahu datlí. Aj preto bývajú datle občas prirovnávané k „cukríkom“ z prírody. Pokiaľ si niekto potrpí na sladké a rád maškrtí, je lepšie si dopriať datle, než umelé cukrovinky.
Výskumy ukázali, že datle sú mimoriadne bohaté na fenoly. Tieto silné antioxidanty pomáhajú znižovať vysokú hladinu krvných tukov, jeden z rizikových faktorov srdcovo-cievnych ochorení.
Datle však neprospievajú každému. Mali by sa im vyhnúť ľudia s ťažkosťami s krvným cukrom, alebo s nadváhou. Naopak sú prospešné športovcom a aktívnym ľuďom, ktorí hľadajú zdravý prírodný zdroj cukru či kalórií, alebo chcú po fyzickej aktivite doplniť glykogén. Napríklad na dlhší turistický výšľap je ideálna zmes nasekaných datlí zmiešaných s tučnejšími prísadami, ktoré majú nižší obsah cukru, čo platí napríklad o mandliach a iných orechoch.
Vykôstkované datle sú výborné do raňajkových cereálií a zaujímavú chuť dodajú aj slaným pokrmom z mäsa a ryže.