Dajte si pozor na to, aké vajcia kupujete. Toto sú rozdiely na ktoré sa v obchode musíte zamerať

Zdieľať
vajcia
Dajte si pozor na to, aké vajcia kupujete. Toto sú rozdiely na ktoré sa v obchode musíte zamerať Foto: www.gettyimages.com

Určite ste si to už niekedy všimli, že málokedy po rozklepnutí vajíčka vidíte rovnakú farbu žĺtka. Pokiaľ ste tomu nikdy nevenovali pozornosť, tak zbystrite, pretože farba žĺtka vo vajíčku vám odhalí veľa vecí. Je možné vďaka tomu zistiť, odkiaľ sliepka pochádza, či z priemyselných veľkovýrobní alebo domácich fariem a tiež to, akej stravy sa im dostávalo.

Rozdiely vajec podľa miesta pôvodu

Zrejme bude väčšina z vás súhlasiť s tým, že je dôležité vedieť, čo jeme a odkiaľ jedlo pochádza. Bolo zistené, že miesto, kde sú sliepky chované, ovplyvňuje vzhľad, ale aj chuť ich vajíčok.

Vajcia najčastejšie pochádzajú buď:

  • z priemyselných veľkovýrobní
  • z fariem či od domácich chovateľov

Rozdiely sú naozaj znateľné. Vajcia, ktoré bežne kúpite vo všetkých supermarketoch, a sú najviac dostupné, pochádzajú z priemyselných veľkovýrobní a ich žĺtky sú väčšinou oveľa ľahšie, než u vajec, ktoré pochádzajú z domácich chovov alebo z fariem. Znamená to, že sliepky, ktoré dané vajcia vyprodukovali, boli kŕmené iba zrnom a nikdy sa jej nedostalo žiadnej inej stravy. Sliepky by však mali jesť aj rôznu zeleninu a hmyz, napríklad chrobáky. Strava je pre sliepky kvalitná vtedy, ak je rozmanitá a bohatá na všetky vitamíny a minerály, čo teda pre priemyselné veľkovýrobne neplatí.

Naopak sliepky, ktoré sú chované na farmách či v domácom prostredí, majú obvykle k dispozícii oveľa rozmanitejšiu stravu a to najčastejšie kukuricu, obilie, chrobáky, zeleninu, ale aj zvyšky od obeda, ktoré v domácnosti nejdú už nijako inak využiť. Žĺtok takej sliepky je oveľa tmavší a bohatý na minerály a živiny a pre naše telo je toto vajce oveľa prospešnejšie, než vajcia predchádzajúce. Obsahuje vitamíny E, A, omega-3 nenasýtené mastné kyseliny a menej cholesterolu. Preto sú tieto vajíčka oveľa vhodnejšie pre ľudí s vysokým cholesterolom.

Urobte si doma test a dajte na panvicu tieto dve rôzne vajcia a uvidíte, či sme mali pravdu a či ich od seba rozoznáte už na prvý pohľad.

vajcia
Dajte si pozor na to, aké vajcia nakupujete. Toto sú rozdiely na ktoré sa v obchode musíte zamerať Foto: www.gettyimages.com

Vajcia sú bohatým zdrojom bielkovín, vitamínov (ako sú B12, D) a minerálov (ako je železo). Bielka a žĺtok poskytujú rozdielne výživové profily, čo ich robí výnimočnými v rámci potravín.

Vajcia sú kľúčovou zložkou v mnohých receptoch a môžu byť pripravované mnohými spôsobmi – varené, miešané, pečené, ako súčasť omeliet a mnoho ďalších. Sú tiež dôležité pre štruktúru a konzistenciu pri pečení.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané