Cvikla - červený elixír zdravia

Zdieľať
20130207 239929 power potion beet carrot apple ginger juice.jpg

Cvikla sa v našej kuchyni nevyskytuje zrovna často.

Možno za to môžu aj spomienky staršej generácie na nevábnu sterilizovanú červenú repu v školskej jedálni.

A pritom je to pri správnej úprave veľmi chutná a predovšetkým zdravá zelenina.

Beetroot pic.jpg

liečivé účinky

Repa obsahuje dôležité minerálne látky

ako draslík, horčík, železo, jód, mangán, zinok a má aj vysoký obsah vitamínov C a E.

• Podporuje kardiovaskulárny systém – jej farbivo rozširuje vencovité tepny a spevňuje stenu vlásočníc.
• Znižuje krvný tlak (pite 2 šálky šťavy denne).
• Posilňuje imunitný systém.
• Povzbudzuje činnosť žalúdka a tvorbu žlče.
• Pomáha po rekonvalescencii, pri borelióze a kliešťovej encefalitíde .
• Má pozitívny vplyv na zrak.
• Zbavuje črevá jedovatých látok (denne 150 ml šťavy) a odstraňuje zápchu.
• Pomáha pri ateoskleróze (odporúča sa 50 – 100 ml surovej šťavy denne).
• Dodáva pružnosť a lesk pleti, vlasom a nechtom.
• Vyvoláva optimistickejšiu náladu.

Beet 545775_960_720.jpg

Červená repa proti rakovine

Šťava sa odporúča ako prevencia a súčasť liečby rakovinového bujnenia,

rovnako tak aj pre rekonvalescenciu po jej liečbe.

Užívajú sa bežne až 3 menšie poháre šťavy počas dňa,

ako prevencia sa odporúča 1 pohárik najmenej 1 – 2x týždenne.

Dôležitá pre budúce mamičky

Je plná kyseliny listovej (šťava z jednej repy obsahuje 34% odporúčanej dennej dávky),

ktorá je tiež dôležitá pre tehotné ženy ,

pretože pomáha eliminovať vrodené vady a podporuje správny vývoj mozgu ešte nenarodených detí.

Stop diabetikom.

Jediný, kto by si pri konzumácii cvikle mal dávať pozor, je cukrovkár.

Obsahuje totiž vyššie množstvo sacharidov.
Pite hlavne surovú repu alebo z nej vylisovanú šťavu.

Varením stráca obsah užitočných látok.

861433_514758385242775_802938083_o.jpg

Šalát

Za surova môžeme repu pridávať do zeleninových šalátov,

buď nakrájanú na tenké plátky, alebo nastrúhanú.

V kombinácii s kapustou, chrenom, orechmi, jablkom, varenými zemiakmi

a jogurtovou alebo majonézovou zálievkou  je to elixír nabitý vitamínmi a minerálmi.

Borscht.jpg

Boršč

Repu uvaríme v šupke, necháme schladiť a nakrájame ju na kocky.

Potom sprudka na panvici osmažíme cibuľu, cesnak a hovädzie mäso,

pridáme korenie na vývar a dusíme.

Keď bude mäso polomäkké, vložíme k nemu opraženú koreňovú zeleninu,

surové zemiaky a uvarenú repu.

Na záver ešte pridáme kapustu a kôpor.

Hotový boršč podávame s kyslou smotanou alebo bielym jogurtom.

Beetroot salad_3288594b.jpg

Pečená

Do zapekacej misy naukladáme plátky červenej repy,

pokvapkáme olejom, pridáme štipku škorice,

osolíme a vložíme do rúry (cca na 200 ° C stupňov pečte 35 – 40 minút).

Potom misu vyberieme  a na predpečenú cviklu, nakrájame balkánsky syr alebo fetu

(alebo iný podľa chuti) a pečieme ďalších 15 minút, kým syr nezozlatne.

Podávame s pečivom alebo zemiakmi.

20130618 070634.jpg

Skvelým nápojom je nápoj z cvikle, jablka a mrkvy..

odšťavte :

  • 1 cviklu
  • 1 mrkvu
  • 1 jablko

ochutiť môžete citrónovou šťavou alebo zázvorom

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané