Cukor
Niektorí odborníci na zdravú výživu tvrdia, že sa naše telo vyrovnáva s obyčajnou jednou lyžičkou cukru až tri dni. Náhle požitie cukru nám môže spôsobiť krátkodobý pocit eufórie, preto sa pri nervozite odporúča dať si niečo sladké, lenže vedľajším účinkom je vznikajúca závislosť.
Reč je o cukre bielom, rafinovanom. Medzi zdravšie formy patrí cukor trstinový alebo prírodný hnedý cukor s melasou. Úplne najzdravší je pre nás cukor obsiahnutý v mede. Naše odporúčanie teda znie: Pečte, varte aj zlaďte s medom, najlepšie samozrejme od nejakého dobrého včelára. Rozhodne nevyraďujte cukry z vášho jedálnička, pretože sú pre naše telo zdrojom energie. Prijímame ich napríklad aj z ovocia.
Soľ
Kuchynská soľ je pre náš organizmus veľmi nezdravá, pretože dráždi náš žalúdok. Keď sa pozrieme do histórie národov, ako sú napríklad indiáni alebo Inuiti, zisťujeme, že soľ v ich jedálničku vôbec nebola. Chuť, ktorá nám dnes pripadá mdlá, mnohé národy vylepšovali korením a bylinkami. Pre nás už je odpútať sa od soli veľmi ťažké, pretože sme na ňu zvyknutí.
A ako nám soľ škodí? Zvyšuje krvný tlak, zanecháva v nás odpadové látky a spomaľuje ich vylučovanie. Dehydratuje pokožku. Soľ tiež dokáže človeka doviesť až k depresiám. Hypochlorémia je choroba, kedy je soľ zadržiavaná v organizmus a neodplavuje sa z tela von, pri nadmernom potení však z tela zmizne veľké množstvo a to vedie až k depresiám. Ak sa napriek tomu soli nechcete vzdať, používajte aspoň soľ morskú
Múka
Pokiaľ chcete niektorý z bielych jedov odstrániť a nemôžete sa rozhodnúť, ktorým začať, rozhodnite sa pre bielu múku! Naše telo ju totiž vôbec nepotrebuje a vo všetkých smeroch nám škodí.
Múka zanáša naše črevá a silne zahlieňuje organizmus. Všetko pečivo z pšeničnej múky je silne nezdravé nielen preto, že obsahuje bielu múku, ale aj kvôli kvasniciam, soli a cukrom.
Múku môžete ľahko vymeniť za bezlepkové pečivá, ktoré nášmu organizmu neškodia. Taktiež môžete vyskúšať rôzne kukuričné, pšenové alebo pohánkové produkty.