Cuketa je kľúčom ku zdraviu

Zdieľať
cuketa

Keď je jej sezóna, sú ňou plné tržnice aj obchody a ľudia často nevedia, čo s ňou. Reč je samozrejme o cukete, ktorá patrí k tým druhom zeleniny, ktoré buď milujete, alebo neznášate. Málokto ale vie, že cuketa patrí k vôbec najzdravším druhom zeleniny. Obsahuje totiž množstvo provitamínu A, ktorý preniká hlboko do tela, a vďaka nemu máme veľa energie do všetkých našich aktivít. Mimo to sa môže pýšiť ešte ďalšími zdravotnými benefitmi ako je:

  • vysoký obsah karoténov
  • obsah minerálov ako je horčík, vápnik, železo, draslík alebo fosfor
  • dôležité vitamíny A, B, C
  • zdroj vlákniny
  • až z 91% sa skladá z vody

Cuketa je tiež veľmi nízkokalorická, a preto je obľúbeným produktom i pre tých, kto myslia na svoju štíhlu líniu. Pritom pri vhodnej úprave na panvici alebo na grile môže získať skutočne veľmi príjemnú chuť. Veľmi ľahko sa tak dá využiť ako príloha miesto zemiakov alebo cestovín a rozhodne by vám nemali uniknúť ani recepty na spracovanie cukety na sladko.

Zdravotné benefity

Medzi najväčšie zdravotné benefity cukety patria:

  • odkysličenie organizmu
  • zlepšenie pohyblivosti čriev
  • upokojuje a pôsobí proti stresu
  • je mimoriadne vhodná pri cukrovke, reumatizme alebo problémoch s obličkami
  • zvyšuje imunitu organizmu
  • skvele chutí a v kuchyni je mimoriadne variabilná
  • poskytuje telu antioxidanty
jedlo z cukety
jedlo z cukety www.gettyimages.com

Cuketa má vysoký obsah vitamínu C. Ten hrá veľmi dôležitú úlohu pri posilňovaní imunitného systému, ale pomáha znižovať aj krvný tlak a bojuje proti zápalovým procesom v tele. Je dôležitým antioxidantom, a preto pomáha predchádzať poškodeniu organizmu pôsobením voľných radikálov.

Chráni a posilňuje srdce

Málokto tuší, že cuketa priaznivo pôsobí na stav vášho srdca. Vysoký obsah vlákniny prirodzene znižuje cholesterol v krvi a zlepšuje kardiovaskulárne zdravie tela. Vďaka pravidelnej konzumácii cukety možno zabezpečiť zníženie rizika vzniku kardiovaskulárnych chorôb.

Významný zdroj draslíka

Podobne ako napríklad obľúbené banány, aj cuketa má veľmi vysoký obsah draslíka. Ten pomáha znižovať riziko cievnej mozgovej príhody, pretože pomáha regulovať obsah sodíka v tele. Väčšina z nás ho má nadbytok v dôsledku stravovania, ktoré je založené na korenených a slaných pokrmoch. Nízka hladina draslíka tiež neprospieva celkovej minerálnej rovnováhe tela, ktorá je mimoriadne dôležitá, aby všetky procesy fungovali tak, ako majú.

Podporuje zdravé trávenie

Ak vás trápi zlé trávenie, trpíte nadúvaním alebo máte problémy s pravidelným vyprázdňovaním, dajte šancu cukete. Vďaka svojmu obsahu elektrolytov a vlákniny totiž predchádza zápche a lieči tiež neslávne známy syndróm dráždivého čreva. Cuketu môžete konzumovať v rôznej podobe, ale ideálne je jesť ju za surova alebo minimálne tepelne upravenú, aby zostal pomer živín čo možno najviac zachovaný.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané