Bylinky sú obľúbené a žiadané pri rôznych chorobách…
Aj keď na trhu existujú rôzne bylinkové tinktúry, kvapky, masti aj ďalšie výrobky, najlepším variantom stále zostáva vytvoriť si vlastný výrobok doma.
Čo všetko si môžete z byliniek vyrobiť?
Bylinkový ocot
Na výrobu litra bylinkového octu budete potrebovať asi 4 lyžice nasekaných byliniek a ovocný alebo biely vínny ocot. Postup je jednoduchý. Bylinky vložte do fľaše a zalejte octom. Vždy si dajte pozor, aby boli bylinky úplne ponorené!
Vhodné bylinky: bazalka, estragón, kôpor, vavrín, mäta, šalvia, tymián, medovka
Bylinkový olej
K príprave bylinkového oleja použite kvalitný panenský olej, ktorý je lisovaný za studena. Nasekané bylinky vložte opäť do fľaše a zalejte olejom. Pevne uzavrite a zhruba 3 týždne nechajte stáť na svetlom mieste.
Vhodné bylinky : aromatické bylinky ako saturejka, pamajorán, mäta, tymián, yzop
Bylinkový sirup
Domáci bylinkový sirup je skvelou pochúťkou, ale aj zdravým doplnkom stravy. Priveďte do varu 3 litre vody, v ktorých ste rozpustili 3 kg cukru. Do tejto sladkej vody pridajte nasekané bylinky, zamiešajte a zmes nechajte celý deň lúhovať. Potom prelejte cez sito, pridajte bio citrón a znovu nechajte celý deň odstáť. Takto vzniknutý sirup môžete preliať do fľaše.
Vhodné bylinky : liečivé bylinky ako harmanček, levanduľa, aníz, rozmarín, medovka
Bylinková soľ
Nasekajte bylinky nadrobno a spolu s morskou soľou ich vrstvite do nádoby. Ideálny pomer byliniek k soli je 5: 1.
Vhodné bylinky : kôpor, ligurček, petržlenová vňať, aníz, rozmarín, tymián
Bylinkové víno
Vína z byliniek sú obľúbené už od stredoveku. Doma si ho vyrobíte tak, že do fľaše dáte nadrobno nasekané bylinky a dolejete litrom suchého bieleho alebo červeného vína. Zazátkujte, dajte na slnečné miesto a nechajte zhruba 3 dni lúhovať. Potom preceďte do inej fľaše. Bylinkové víno by malo vydržať až jeden rok.
Vhodné bylinky: bazalka, harmanček, púpava, palina, lipkavec vonná, šalvia, mäta
Bylinkový odvar
Odvar z byliniek pripravíte predovšetkým z koreňových a drevitých častí bylín. Na prípravu budete potrebovať približne 30 gramov sušených alebo čerstvých byliniek na pol litra vody. Vodu priveďte k varu, pridajte bylinky a nechajte asi 15 minút variť. V chladničke tento odvar vydrží približne 24 hodín.
Vhodné bylinky: kvety arniky, levandule, šalvia, žihľava
Bylinková tinktúra
Na bylinkovú tinktúru budete potrebovať 4 diely čistého alkoholu, napríklad vodku. K tomu 1 diel nasekaných byliniek. Bylinky pridajte do alkoholu a nechajte ich 2 až 3 týždne lúhovať. Potom preceďte a tinktúru zlejte. Skladujte v chlade a tme.
Vhodné bylinky : šalvia, medovka, mäta, rozmarín, rebríček
Masť
K príprave bylinkovej masti budete potrebovať zhruba 50 gramov sušených alebo 100 gramov čerstvých byliniek a 500 gramov vhodného tuku. Napríklad vazelíny, včelieho vosku alebo aj masti. Všetko zmiešajte a dajte do vhodnej nádoby. Správne skladovaná masť v chladničke vydrží aj rok.
Vhodné bylinky : nechtík lekársky, kostihoj, alchemilka, fenikel