Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čo všetko dokáže pór s vaším zdravím?

reklama:

Je plný antioxidantov a ďalších prospešných látok, ktoré chránia ľudské telo pred mnohými chorobami. Rovnako je považovaný za prírodné antibiotikum.

Pór
www.gettyimages.com

V neposlednom prípade aj skvele chutí a v pokrmoch vie dokonale nahradiť cibuľu.

Je toho ale ešte oveľa viac, čo dokáže:

Lieči bolesť v krku i reumatizmus

O cibuli a cesnaku sa hovorí, že sú v kuchyni úplne dobrými pomocníkmi. Avšak na pór sa často zabúda, pritom má rovnaké, ak nie dokonca väčšie pozitívne účinky ako cibuľa a cesnak dohromady.

Už starovekí Egypťania a Rimania pór užívali nielen na dochucovanie pokrmov, ale aj ako prírodné liečivo. Liečili ním bolesti hrdla, infekcie v dutine ústnej i reumatizmus.

Tiež sa kedysi tradovalo, že pravidelná konzumácia póru posilňuje hlasivky. Obsahuje látky nazývané alicín a kaempferol, ktoré majú antimikrobiálne vlastnosti. To znamená, že pór účinne likviduje baktérie, plesne a vírusy.

Znižuje cholesterol

Táto zelenina ku všetkému preukázateľne znižuje cholesterol aj hladinu tukov všeobecne. Vďaka tomu, že obsahuje tiež vitamín K, zabraňuje zrážaniu krvi a posilňuje srdce. Mangán je zase skvelým pomocníkom k udržaniu zdravej štítnej žľazy.

Pór v kozmetike

Pór sa dá využiť aj v kozmetike. Dodáva pleti všetky potrebné vitamíny a zanecháva ju žiarivú a pružnú. Ideálne je si z póru vyrobiť domácu blahodarnú pleťovú vodu.

Ako na to? Tri póry povarte v 200 ml vriacej vody.

Vodu nechajte vychladnúť a následne si s ňou opláchnite tvár, najlepšie každý deň po odlíčení. Pórovú vodu môžete používať aj ako kloktadlo v prípade, že vás
bolí v krku, či ako prevenciu proti strate hlasu.

Pórová očista

Nakrájajte dva póry na kolieska a preložte do uzatvárateľného pohára, následne zeleninu prelejte kvalitným jablčným octom. Pohár uzavrite a nechajte tri týždne macerovať na teplom, avšak tienistom mieste. Po uplynutí doby môžete šťavu precediť. Uchovávajte ju v chladničke.

Na čo všetko ju môžete použiť? Dajte si každý deň jednu polievkovú lyžicu ráno na očistu tela. Pórový ocot pridávajte ako zálievku do šalátov či pod mäso. V kuchyni sa určite nestratí.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 19. februára 2021

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.