Čo všetko dokáže pór s vaším zdravím?

Zdieľať
Pór

Je plný antioxidantov a ďalších prospešných látok, ktoré chránia ľudské telo pred mnohými chorobami. Rovnako je považovaný za prírodné antibiotikum.

Pór
https://www.gettyimages.com

V neposlednom prípade aj skvele chutí a v pokrmoch vie dokonale nahradiť cibuľu.

Je toho ale ešte oveľa viac, čo dokáže:

Lieči bolesť v krku i reumatizmus

O cibuli a cesnaku sa hovorí, že sú v kuchyni úplne dobrými pomocníkmi. Avšak na pór sa často zabúda, pritom má rovnaké, ak nie dokonca väčšie pozitívne účinky ako cibuľa a cesnak dohromady.

Už starovekí Egypťania a Rimania pór užívali nielen na dochucovanie pokrmov, ale aj ako prírodné liečivo. Liečili ním bolesti hrdla, infekcie v dutine ústnej i reumatizmus.

Tiež sa kedysi tradovalo, že pravidelná konzumácia póru posilňuje hlasivky. Obsahuje látky nazývané alicín a kaempferol, ktoré majú antimikrobiálne vlastnosti. To znamená, že pór účinne likviduje baktérie, plesne a vírusy.

Znižuje cholesterol

Táto zelenina ku všetkému preukázateľne znižuje cholesterol aj hladinu tukov všeobecne. Vďaka tomu, že obsahuje tiež vitamín K, zabraňuje zrážaniu krvi a posilňuje srdce. Mangán je zase skvelým pomocníkom k udržaniu zdravej štítnej žľazy.

Pór v kozmetike

Pór sa dá využiť aj v kozmetike. Dodáva pleti všetky potrebné vitamíny a zanecháva ju žiarivú a pružnú. Ideálne je si z póru vyrobiť domácu blahodarnú pleťovú vodu.

Ako na to? Tri póry povarte v 200 ml vriacej vody.

Vodu nechajte vychladnúť a následne si s ňou opláchnite tvár, najlepšie každý deň po odlíčení. Pórovú vodu môžete používať aj ako kloktadlo v prípade, že vás
bolí v krku, či ako prevenciu proti strate hlasu.

Pórová očista

Nakrájajte dva póry na kolieska a preložte do uzatvárateľného pohára, následne zeleninu prelejte kvalitným jablčným octom. Pohár uzavrite a nechajte tri týždne macerovať na teplom, avšak tienistom mieste. Po uplynutí doby môžete šťavu precediť. Uchovávajte ju v chladničke.

Na čo všetko ju môžete použiť? Dajte si každý deň jednu polievkovú lyžicu ráno na očistu tela. Pórový ocot pridávajte ako zálievku do šalátov či pod mäso. V kuchyni sa určite nestratí.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané