Zvyšky jedál nevyhadzujte hneď do koša, ale využite ich
Mäso sa využije vždy
Či už ste kúpili príliš veľké množstvo šunky alebo sa vám nechce mať už štvrtý deň na obed pečené kurča, pokiaľ ide o mäso, tak sa s dojedaním naozaj trápiť nemusíte. Dobre ho môžete využiť napríklad tak, že z neho vyrobíte krokety, ktoré chutia naozaj všetkým. Stačí napríklad zvyšky králika nasekať a na strednú misku mäsa pridať dve polievkové lyžice bešamelu plus rozšľahané vajcia. Premiešajte a zo zmesi vytvorte niekoľko guličiek. Tie potom dajte zmraziť, približne po hodine ich vyberte, obaľte v strúhanke a usmažte.
Syr a mlieko do mrazničky?
Pokiaľ máte doma príliš veľa syra a načaté mlieko, ale chystáte sa napríklad na nejakú dobu preč, nemusíte sa premáhať, aby ste to všetko skonzumovali. Tvrdý syr nakrájajte na kocky a obaľte potravinárskou fóliou, v mrazáku takto vydrží približne dva mesiace. Aj mlieko môžete nechať zmraziť, a to pokojne preliate do plastovej misky. V mrazničke vydrží až tri mesiace, po ktorých ho môžete nechať roztopiť a využiť napríklad pri pečení.
Zmraziť môžete aj vajcia
Vajcia by sa nemalo dostať pod bod mrazu, len kým sa nachádza v škrupine. Po rozklepnutí ale nič nebráni tomu, aby ste ho dali zamraziť. Takto na vás počká, než pre neho nájdete nejaké využitie.
Čo so zrelým ovocím?
Klasicky si kúpite niekoľko banánov, tie vám ale postupne černajú a mäknú? To ešte neznamená, že ich musíte vyhodiť. Dajte ovocie do mrazničky a časom ho môžete využiť napríklad pri pečení alebo do pudingu. Vďaka koncentrovaným cukrom dodá práve prezreté ovocie vašim zákuskom skvelú príchuť.
Pečená zelenina miesto chipsov
Nakúpili ste hromadu zeleniny, tá sa ale začína pomaly kaziť? Nepanikárte, nakrájajte ju na plech vyložený papierom na pečenie a pokvapkajte olivovým olejom. Potom zeleninu dajte na pol hodiny do rúry a zapnite ju na 200 stupňov. Domáce zeleninové chipsy určite zachutia celej rodine.
Z byliniek urobte pesto
Keď si kúpite bazalku, pravdepodobne ju nestihnete spotrebovať, kým nezačne usychať. Nemusíte sa ale nútiť do toho, aby ste ju čo najrýchlejšie spotrebovali a vymýšľať nové a nové bazalkové recepty. Ju aj akékoľvek iné čerstvé bylinky môžete rozmixovať spolu s olivovým olejom a schovať do mrazničky. Takéto pesto sa vám určite bude niekedy hodiť!
Čo so zemiakmi alebo ryžou?
Čo sa týka zemiakov, existuje nespočetné množstvo receptov na zapečené zemiaky, zapiecť sa dajú napríklad so zeleninou. Rovnako tak je ale môžete roztlačiť, zmiešať s múkou a vajcom a urobiť z nich treba zemiakové šišky alebo placky. Ryžu zase môžete zmiešať s ovocím, zaliať šťavou z kompótu a podávať na raňajky.
Dajte to sliepkam
Má vaša susedka alebo niekto sliepky? Určite ju poteší, keď jej priveziete zvyšky jedla na kŕmenie. Sliepky sa vďaka zvyškom pekne výkrmia a vy budete radi, až vás potom ich majiteľka za odmenu pozve na nedeľný obed.
Kompostujte
Ak vám doma prebytok jedla predsa len splesnivie, môžete ho dať na kompost. Aspoň nebudete mať zlý pocit z toho, že by ste ho vyhadzovali, ale naopak vrátite živiny späť do pôdy.