Streda pred Veľkou Nocou je známa ako popolcová streda. Tento deň je spätý s Judášovou zradou, a preto si kresťania pripomínajú tento okamih. Máte záujem o to, čo sa pripravuje na popolcovú stredu? Pripravte si jedlá, ktoré síce nebudú vyzerať najlepšie, ale budú mať výnimočnú chuť. Tu sú recepty, ktoré vám môžu pomôcť s vytvorením nezvyčajných jedál.
Čo si spraviť na obed alebo večeru v tento osudný deň? Tradícia hovorí, že by ste mali variť škaredé jedlá. Má to byť jedlo, ktoré na prvý pohľad pôsobí zanedbane a menej príťažlivo. Napriek ich škaredému vzhľadu by však mali mať neuveriteľnú chuť.
Na popolcovú stredu naši predkovia často pripravovali rôzne druhy placiek alebo zemiakových placiek. Tieto jedlá boli úmyselne natrhnuté, aby vyzerali ešte menej pôvabne.
Domáce gazdinky tradične pripravovali na popolcovú stredu rôzne placky, ktoré mali zaujať svojím nezvyčajným vzhľadom. Na obedy alebo večere sa najčastejšie pripravoval trhanec. Ďalej sa piekli aj natrhnuté zemiakové placky alebo placky z iných príchutí. Na popolcovú stredu môžete vyskúšať aj zeleninové alebo strukovinové placky, či palacinky, ktoré by ste na záver mali roztiahnuť.
Popolcová streda je tiež časom pre pečenie veľkonočných koláčov, ktoré pripomínajú zradu Judáša. Tvar tohto kvaseného pečiva pripomína záves, na ktorom sa obesil Judáš. Napriek tomu sa podľa tradície jedia až na Zelený štvrtok, ktorý symbolizuje deň odpustenia.
Najobľúbenejším jedlom na popolcovú stredu je bezpochyby trhanec. Jedná sa o sladkú placku pripravovanú z múky, vajec, mlieka, cukru, rumu a hrozienok, ktorá sa na panvici po osmažení na masle roztrhá. Trhance sa podávajú pokvapkané medom a poprášené práškovým cukrom. Skvele chutia aj s varenými jablkami alebo s čerstvými malinami či čučoriedkami.