Čo sa stane s vašim telom, keď prestanete jesť chleba

Zdieľať
kkeď prestanete jesť chleba
Čo sa stane s vašim telom, keď prestanete jesť chleba Foto: www.gettyimages.com

Stále viac ľudí prestáva jesť chlieb a snaží sa dodržiavať diéty, ktoré neobsahujú žiadne rýchle sacharidy. Tisíce blogerov zdieľalo veľa informácií o tom, čo sa v ich živote zmenilo, pretože sa rozhodli prestať jesť výrobky z múky. Výsledky sú skutočne pôsobivé: ich pokožka je zdravšia, schudnú a sú energickejší. Skutočne však všetky tieto tipy fungujú? Sú ozaj všetky druhy chleba škodlivé alebo len niekoľko z nich.

Biely alebo tmavý chlieb

Celozrnný chlieb a chlieb vyrobený z raže alebo celozrnnej múky sú úplne v poriadku. Tieto výrobky sú zdravé, ale pokiaľ ide o biely chlieb, nie je to pre vás také dobré. Múka a droždie sa zmenili a kombinácia intenzívnej energie a prísad úplne vytesnila čas zrenia cesta. To je hlavný dôvod, prečo prestať jesť biely chlieb, dokonca aj biely chlieb najvyššej kvality.

Nepotrebný produkt

Pšeničné zrná majú vysoký obsah vitamínov. Keď sa však zrná spracovávajú, všetky užitočné látky jednoducho zmiznú. Dokonca aj biele múky prémiovej kvality si zachovávajú iba asi 30% prospešných látok, ktoré obsahovali pred spracovaním, a nanešťastie sa tieto látky už po 2 týždňoch stanú neaktívnymi. Mimochodom, trvanlivosť múky je asi 12 mesiacov.

Nedostatok chuti

Priznajme, že biely chlieb nemá chuť. Ale to je dôvod, prečo to mnohí ľudia milujú. Nezabráni vám vychutnať si chuť mäsa, polievky alebo syra, ktoré jete. Ale v porovnaní s výrobkami z celozrnnej múky to nevylepšuje chuť.

Kožné problémy

Sme to, čo jeme. A ak človek zje prevažne múku, môže čeliť kožným problémom. Akné je zvyčajne spôsobené lepkom (z latinského slova „lepidlo“) obsiahnutým v chlebe. Telo nemôže vylučovať lepok, takže spôsobuje poškodenie čriev. Predtým, ako pôjdete k dermatológovi , skúste najskôr zmeniť stravu.

Chlieb
https://www.gettyimages.com/

Problémy s trávením

Lepok, ako sme spomínali vyššie, môže spôsobiť rôzne tráviace problémy. Celozrnný chlieb obsahuje významný prvok – vlákninu – zatiaľ čo múčne výrobky ho nemajú. 5-6 plátkov celozrnného chleba denne vám poskytne dostatok vlákniny na splnenie dennej normy. Ak chcete túto normu dosiahnuť konzumáciou ovocia a zeleniny, musíte jesť 14 jabĺk, 21 mrkiev, 25 paradajok alebo asi 5 kilogramov uhoriek.

Predčasné starnutie

Ako už viete, biely chlieb je výrobok, ktorý neobsahuje žiadne užitočné látky. Konzumácia potravín, ktoré neobsahujú vitamíny, znemožňuje nášmu telu zostať mladým. Takže tí, ktorí milujú rafinované múčne výrobky, majú tendenciu vyzerať staršie, než v skutočnosti sú.

Závislosť

Chlieb je ako droga. Biela múka spôsobuje, že hladina cukru v krvi stúpa a v dôsledku toho stúpa hladina inzulínu. Keď jete krajec chleba, hladina cukru v krvi stúpa rýchlo, ale potom rýchlo klesá a začnete sa cítiť horšie a chcete jesť viac rýchlych sacharidov, aby ste sa cítili lepšie. Takéto drastické zmeny hladiny cukru v krvi môžu dokonca viesť k cukrovke.

Nadváha a obezita

Pre mnoho ľudí môže byť  jeden z dôvodov, prečo prestať jesť jedlo s rafinovanou múkou. Viac ako 70% ľudí, ktorí prestanú jesť chlieb, schudnú počas prvých 2 týždňov. Jeden plátok chleba strednej veľkosti obsahuje 0,6 g vlákniny a ostatné zložky sa premenia na telesný tuk. Glykemický index pre chlieb je dokonca vyšší ako pre čokoládu. A škrob obsiahnutý v pečive sa rozkladá v zažívacom trakte a premieňa sa na glukózu, ktorá vstupuje do krvného obehu, čo znamená, že sa čoskoro budete cítiť hlad.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané