S borščom je všetko už dávno jasné: každá žena v domácnosti má svoj vlastný vkus. Keďže dnes už len málokto dodržiava klasický recept na toto jedlo. Preto teraz nájdete boršč so zeleným hráškom a čerešňami, s jablkami a dokonca aj s maslom. Niektoré zložky sa používajú pre jas chuti, iné pre jemnosť. Čo by ste mali pridať do boršču, aby ste získali dokonalé jedlo?
Hneď si všimnime, že moderné ženy v domácnosti prakticky zabudli na takú zeleninu, ako je paštrnák. Len málokto ho používa pri príprave zeleninových vývarov a pyré. Paštrnák, ľudovo nazývaný biely koreň, je však ideálnou doplnkovou prísadou do tradičného boršču.
Čo pridať do boršču pre výbornú chuť?
Najlepšia doplnková zložka
Paštrnák je zelenina, ktorá je veľmi podobná mrkve, no má jemne orieškovú príchuť. Množstvo jeho prospešných vlastností je jednoducho úžasné. Biely koreň pomáha zvyšovať chuť do jedla, zlepšuje metabolizmus a stráviteľnosť jedál.
Pridaním paštrnáku do boršču nielenže odhalíte všetky jeho pozitívne vlastnosti pre organizmus, ale aj lahodne ochutíte obed. Ako a koľko by ste mali použiť pri varení takéhoto prvého chodu?
Recept na bohatý boršč s paštrnákom
Požadované ingrediencie:
- 3 litre vody
- 1 kg hovädzieho mäsa s kosťou
- 1 veľká cibuľa
- 2 stredné repy
- 4 zemiaky
- 1 veľká mrkva
- polovica bieleho koreňa
- 400 g bielej kapusty
- 2 bobkové listy
- 1 polievková lyžica. l. paradajkový pretlak
- 50 g masla
- 2 lyžičky. citrónová šťava
- soľ podľa chuti
- mleté čierne korenie podľa chuti
- slnečnicový olej podľa chuti
Ako variť?
Vložte hovädzie mäso do panvice. Naplňte ju studenou vodou. Umiestnite panvicu na mierny oheň. Keď sa na povrchu objaví pena, odstráňte ju. K mäsu pridáme bobkové listy a 1 ČL. soľ. Prikryjeme pokrievkou. Varte na miernom ohni 1,5 hodiny.
Ošúpte cibuľu. Nakrájajte na malé kocky. Mrkvu a repu ošúpeme. Nakrájajte ich na tenké pásiky. Kapustu nakrájame nadrobno. Zemiaky ošúpeme. Nakrájajte ho na kocky. Vezmite si paštrnák (naša tajná ingrediencia). Očistíme a nakrájame na pásiky.
Rozohrejte panvicu s malým množstvom slnečnicového oleja. Cibuľu opečte dozlatista a nastavte teplotu na strednú. Do panvice pridáme mrkvu a biely koreň (paštrnák). Pridajte trochu soli. Všetko varte 5-7 minút.
Na druhej panvici rozohrejeme maslo. Opečte na ňom cviklu. Posypte ju citrónovou šťavou, aby ste nestratili jasnú farbu koreňovej zeleniny. Repu varte 5-7 minút.
Do mäkkej koreňovej zeleniny pridáme paradajkový pretlak a malé množstvo mäsového vývaru. Všetko dobre premiešame. Pokračujeme vo varení koreňovej zeleniny, kým sa tekutina z panvice úplne neodparí.
Odstráňte bobkové listy z vývaru. Vyberte hovädzie mäso z panvice. Necháme vychladnúť. Potom oddelíme mäso od kosti. Nakrájajte ho na malé kúsky.
Do vývaru nasypeme nakrájané zemiaky a opraženú mrkvu, cibuľu a paštrnák. Všetko povarte 5-7 minút. Do panvice pridáme bielu kapustu. Dôkladne premiešame. Varte ďalších 10 minút.
Do panvice pridajte hovädzie mäso a repu s paradajkovou pastou. Všetko dobre premiešame. Po uvarení varte obsah panvice 3-5 minút na miernom ohni. Podľa chuti pridáme soľ a mleté čierne korenie.
Vypnite oheň. Panvicu prikryte pokrievkou. Nechajte boršč lúhovať pol hodiny. Potom ju nalejte do tanierov. Aromatický prvý chod podávame s kyslou smotanou a čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť!
Pred pridaním do mäsového vývaru nezabudnite paštrnák opražiť na troche slnečnicového oleja. Potom odhalí všetku svoju vôňu a chuť. A boršč z toho bude len profitovať.
Zdroj: sovkusom.ru