Čo o ryži neviete?

Zdieľať
phpThumb generated thumbnail

Hodí sa k omáčke i zelenine. To vás neprekvapí.Možno ale netušíte, že najmenej zdravá je ryža jazmínová, ktorá má glykemický index ako pivo, takže po nej budete mať čoskoro hlad.

Pokiaľ ju však rovnako ako Ázijci nedoplníte zeleninou.

Aj tak je vždy lepšie siahnuť po zdravšej ryžu basmati.

Čo ešte potrebujete o obľúbenej obilovine vedieť?

phpThumb generated thumbnail

Pravdepodobne vás to prekvapí, ale ryža nemá príliš dlhú trvanlivosť. 

Vydrží od štyroch mesiacov do jedného roka, v závislosti na odrode a vlhkosti okolitého prostredia, v ktorom je uložená.

Najdlhšie vydrží klasická biela ryža, tú nelúpanú spotrebujte najneskôr do troch mesiacov. 

Stará ryža vám síce nijak neublíži, ale jej chuť sa zmení. 

Rozhodne si tak na nej už nepochutnáte.

Takúto ryžu ale nemusíte vyhadzovať, pokojne ju uvarte svojim domácim zvieratám.

rice web1

Aby bez ujmy prečkala dlhé skladovanie, ošetrujú ju obchodníci chemicky, a to vo  vysokej  miere.

Tým, že ryžu dôkladne prepláchnete pod tečúcou vodou, odstránite nielen tieto zdraviu nepríliš prospešné chemikálie,

ale aj drobné úlomky ryže a opláchnete prebytočný škrob z jej povrchu.

Výsledkom je preparenejšia, nezlepená ryža.

To platí v prípade, že ju pripravujete ako prílohu. 

Naopak pri príprave pravého rizota alebo sushi môžete tento krok preskočiť.

V tomto prípade je škrob žiadúci, pretože vytvára správnu konzistenciu celého jedla. 

Preplachovaním by ste takú ryžu znehodnotili.

page img sushi 01

Jedným z najstarších medicínskych využití ryže je liečba zažívacích ťažkostí.

Upravuje tiež mierne hnačky a zápchu.

Ako prevencia proti rakovine hrubého čreva sa odporúčajú ryžové otruby.

Ryža je tiež hlavným prvkom racionálnej výživy a využíva sa aj pri redukčných diétach.

Ako komplexný zdroj sacharidov prispieva k vyrovnanej hladine cukru v krvi a podporuje rýchle spaľovanie tukov.

Ak teda chcete účinne schudnúť nejaké to kilo počas dvoch dní, doprajte si práve ryžovú diétu.

Raw Brown Rice iStock

Môže to znieť trochu melodramaticky, ale surová, tepelne neupravené ryža má na sebe veľké množstvo spór rôznych mikroorganizmov, ktoré môžu spôsobiť otravu jedlom.

Spóry baktérií, plesní, kvasiniek a kvasinkové mikroorganizmy sa nachádzajú predovšetkým na povrchu obiliek, zatiaľ čo vnútorná časť zrna je takmer sterilná.

Môžu dokonca prežiť aj varenie, ale neublížia vám, ak im nedáte šancu vyrásť na baktérie.

To sa stane, keď uvarenú ryžu necháte dlhšiu dobu stáť na sporáku prikrytú pokrievkou pri izbovej teplote a potom prípadne ešte večer nedojedené zvyšky schováte do chladničky. 

Aby ste zabránili otrave jedlom, varte vždy len toľko ryže, koľko viete, že zjete, alebo ju ihneď po vychladnutí uložte do chladničky a následne pred podávaním zohrejte.

560 934x zpsdfe81fc3

Zelené a žlté ryžové polia vytvárajú sami o sebe nádherné scenérie.

Ale niektorí poľnohospodári v Japonsku posunuli pestovanie ryže o krok ďalej a za pomoci rôznych odrôd, ktoré dozrievajú do niekoľkých farieb, na svojich poliach vytvárajú hotové umelecké diela. 

Kópie známych výtvarných diel však zbadáte len z vopred daného vyhliadkového bodu.

Ak teda pôjdete po ceste okolo ryžového poľa, obrazu si ani nemusíte všimnúť.

Najlepšie je  ich vidieť z lietadla alebo z( kvôli tomu postavenej – rozhľadni.)

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané