Čo nepatrí do mikrovlnky? Vajcia či hroznové víno

Zdieľať
mikrovlnka
mikrovlnka www.freepik.com

Mikrovlnná rúra je súčasťou každej kuchyne. Používame ju na rýchly ohrev hotového jedla. Keď budete v mikrovlnke ohrievať niečo, čo do nej jednoducho nepatrí, môže nepríjemne explodovať. Čo teda do mikrovlnky rozhodne nedávať?

Taniere so zlatým okrajom a kovový riad

Ak si chcete zničiť mikrovlnnú rúru, dajte do nej taniere so zlatým okrajom alebo nerezové misky. Keď budete chcieť jedlo ohrievať v mikrovlnke bez úhony, tomuto druhu riadu sa rozhodne vyhnite. Mikrovlnka totiž reaguje na najmenší kovový prúžok.

Alobal

Táto hliníková fólia nemá v mikrovlnke čo robiť. Pri ohreve v mikrovlnnej rúre sa môže vznietiť, preto vždy jedlo ohrievajte bez neho.

Plastové kelímky od jogurtov

Keby vás napadlo ohrievať si jedlo v tégliku od jogurtu alebo margarínu, rozhodne to nie je ten najlepší nápad. Tieto plastové tégliky sú určené iba na jedno použitie a nedokážu odolať príliš vysokému teplu. Pri ohreve v mikrovlnke sa čiastočne roztaví a navyše sa z nich do ohrievaného jedla uvoľnia chemické látky.

Vajcia

Vajcia a mikrovlnka, to práve nie je najlepšia kombinácia. Pokiaľ si chcete napríklad uvariť vajíčko v škrupine natvrdo, očakávajte výbuch a zdemolovanú mikrovlnku. Riešením sú naopak volské oká, ktoré varte v mikrovlnke prikryté plastovým krytom na čo najnižší výkon.

Jednorazové plastové krabičky na jedlo

Doniesli ste si domov z reštaurácie jedlo v jednorazovej polystyrénovej krabičke? Ak si chcete svoj obľúbený pokrm ohriať, radšej si ho preložte na tanier. Počas ohrevu sa totiž z jednorazových polystyrénových krabičiek uvoľňujú do potravín chemikálie, ktoré môžu ohroziť vaše zdravie.

Hroznové víno

To snáď nikoho z vás nenapadne, ale keby náhodou. V mikrovlnke nikdy neohrievajte hrozno. Toto ovocie nevydrží vysoké teploty a exploduje.

Chilli papričky

Tým, že budete v mikrovlnke ohrievať čili papričky, kuchynský spotrebič nijako nepoškodíte, môžete si ale ublížiť vy sami. Pri ohreve v mikrovlnke sa z papričiek veľmi ľahko vyparuje látka kapsaicín zodpovedná za ich pálivosť. Akonáhle otvoríte dvierka mikrovlnky, plyn uvoľnený z chilli papričiek vám môže popáliť oči a krk, alebo vám dokonca spôsobí škvrny na koži pripomínajúce popáleniny.

Omáčky bez plastového krytu

Zakaždým, keď budete v mikrovlnke ohrievať omáčku, priklopte na ňu plastový kryt. V opačnom prípade sa vám omáčka rozprskne po celom vnútrajšku spotrebiča. Netreba ďalej vysvetľovať, myslíme, že túto skúsenosť s mikrovlnkou má naozaj každý.

Nič

Pokiaľ pustíte mikrovlnnú rúru naprázdno, ľahko ju poškodíte. Mikrovlny sa totiž nemôžu absorbovať v žiadnej potravine, odrážajú sa a prípadne sa vracajú do magneronu, ktorý ich vyprodukoval, a poškodia ho.

S mikroténovým vreckom opatrne

Mikroténové vrecko často využívame napríklad na ohrievanie žemľových alebo kysnutých knedlí. Mal by sa ale používať s maximálnou opatrnosťou. Pri ohreve ho vždy nechajte mierne pootvorený, aby v ňom nevznikalo veľké množstvo pary. Keď bude mikroténové vrecko úplne uzavreté, výbuchu sa nevyhnete.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané