Čo jesť na Veľkú noc?

Zdieľať
jedlo
Čo jesť na Veľkú noc? Foto: www.freepik.com

Zelený štvrtok bol venovaný vareniu jedál z čerstvej jarnej zeleniny – od žihľavy, cez petržlenovú vňať, listy púpav, až po mladý špenát. Tento zvyk, odvodený od židovskej slávnostnej večere Pesach, zahŕňal aj pečenie praclíkov a škvarkových placiek, ktoré doplňovali jarné polievky.

Na symbol Veľkej noci, judáša, sa nezabúdalo. Tieto špirálovito stočené valčeky z kysnutého cesta boli pripravované už v stredu, aby boli čerstvé na Zelený štvrtok. Ich tvar pripomínal povraz, na ktorom sa obesil zradca Judáš. Tento deň bol tiež známy tichom, pretože zvony odlietali do Ríma a vrátili sa až na Bielu sobotu.

Veľký piatok bol dňom pôstu, keď stačila na obživu hustá polievka z kyslej kapusty či zemiakov. O sviatočnom pondelku dominujú vajcia ako symbol plodnosti a života. Zvyk hádzania vajec cez strechu domu na ochranu pred bleskom je len jednou z mnohých zaujímavých tradícií.

Veľkonočná kapustová polievka

Suroviny:

  • 1 hrsť špenátových listov
  • 1 hrsť nasekaných listov žihľavy
  • 3 lyžice masla
  • 1 jarná cibuľka s vňaťou
  • 1 vajíčko
  • soľ
  • cesnak
  • 2 lyžice kyslej smotany

Postup:

Na masle necháme opražiť  cibuľku, pridáme nasekaný špenát, nasekané žihľavy, premiešame s cibuľkou a zalejeme vodou. Pridáme soľ a povaríme. Polovicu polievky premixujeme, vrátime do hrnca, pridáme kyslú smotanu, rozotrený cesnak a rozmiešané vajíčko. Necháme už iba prejsť varom. Môžeme zdobiť lístky špenátu.

Bochník

Suroviny:

  • 1 kg polohrubej múky
  • 25 dkg masla
  • 1 vanilkový cukor
  • 18 dkg práškového cukru
  • kôra z 1 citróna
  • 5 dkg kvasníc (kvásku pripraveného z trochy mlieka a štipky cukru)
  • 1/4 l mlieka
  • 5 žĺtkov
  • lyžičky soli
  • 1 vajce na potretie
  • hrozienka
  • mandle

Postup:

Žĺtky vymiešame s maslom a cukrom. Pridáme ostatné suroviny a zarobíme hladké cesto. Necháme minimálne hodinu kysnúť. Potrieme vajíčkom, posypeme mandľami a pečieme pri 185 ° C asi hodinu.

pečenie
Čo jesť na Veľkú noc? Foto: depositphotos.com

Veľkonočné vajíčka

Suroviny:

  • 25 dkg hladkej múky
  • 15 dkg masla
  • 8 dkg práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • štipka soli
  • vanilkový cukor
  • šťava a kôra z 1/2 citróna
  • 1 lyžica mlieka
  • marmeláda a čokoláda na ozdobu

Postup:

Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme dve hodiny v chlade oddýchnuť. Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme vajíčka, ktoré pečieme pri 180 ° C asi osem minút. Hotové vajíčka zlepujeme marmeládou a zdobíme čokoládou, polevou alebo podľa chuti.

Judášky

Suroviny:

  • 20 dkg hladkej múky
  • 20 dkg polohrubej múky
  • 6 dkg práškového cukru
  • 8 dkg masla
  • 2 žĺtky
  • citrónová kôra
  • 1 lyžička škorice
  • 1 droždie (kvások z cukru, mlieka a droždia)
  • 1/2 l 2 dl mlieka
  • maslo a rum na potretie

Postup:

Žĺtky vymiešame so zmäknutým maslom a cukrom. Do misy dáme múky, pridáme rozotrenú zmes, vzídený kvások, soľ, škoricu, kôru a zarobíme hladké cesto pomocou vlažného mlieka. Necháme kysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na kúsky, z každého vyvaľkáme pramienok, ktorý stočíme do uzla. Potrieme maslom a pečieme pri 185 ° C asi 15 minút. Horúce potierame maslom s rumom a sypeme práškovým cukrom. Vydrží dlho vláčne.

jedlo so špenátom
Čo jesť na Veľkú noc? Foto: depositphotos.com

Špenátové rezy so zemiakovou kašou

Suroviny:

  • 30 dkg mladého špenátu
  • 2 staršie žemle
  • 3 vajcia
  • 15 dkg vareného údeného mäsa
  • mlieko na žemle
  • 3 lyžice masla
  • nasekaná petržlenová vňať (podľa chuti, ale stačí 1 lyžica)
  • 1 lyžica strúhanky
  • soľ, a strúhanka na pekáčik

Postup:

Prebraný špenát sparíme horúcou vodou, vytlačíme a nasekáme najemno. Žemle nakrájame na malé kocky, zmladíme mliekom a zľahka vytlačíme. Zmiešame so špenátom, pridáme nahriate maslo, žĺtky, nasekané mäso, petržlenovú vňať, ochutíme soľou, korením a dobre premiešame. Ľahko vmiešame sneh z bielkov a lyžicu strúhanky. Pečieme vo vymastenom a strúhankou vysypanom pekáči pri 185 ° C, kým nákyp nezozlatne. Podávame so zemiakovou kašou. Pokiaľ sú už žihľavy, samozrejme ich pridajte.

Baránok

Suroviny:

  • 30 dkg polohrubej múky
  • 12 dkg masla
  • 20 dkg práškového cukru
  • 4 vajcia
  • vanilka (vanilkový cukor)
  • asi 2 dl smotany alebo plnotučného mlieka
  • 1 prášok do pečiva
  • kôra z 1/2 citróna
  • 2 lyžičky dobrého

Postup:

Zmäknuté maslo, žĺtky a cukor spolu s vanilkou vymiešame do peny. Postupne pridávame smotanu, múku s práškom do pečiva. Na konci pridáme kôru a sneh z bielkov. 2/3 cesta nalejeme do vymastenej a vysypanej formy a do zvyšného cesta dáme kakao. To nalejeme na svetlé cesto a špajľou premiešame. Pečieme zvoľna pri 180 ° C asi 45 minút, po vybratí z rúry necháme baránka chvíľku stáť, potom vyklopíme. Pokiaľ nejde vyklopiť, dáme cez formu mokrú utierku.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané