Zelený štvrtok bol venovaný vareniu jedál z čerstvej jarnej zeleniny – od žihľavy, cez petržlenovú vňať, listy púpav, až po mladý špenát. Tento zvyk, odvodený od židovskej slávnostnej večere Pesach, zahŕňal aj pečenie praclíkov a škvarkových placiek, ktoré doplňovali jarné polievky.
Na symbol Veľkej noci, judáša, sa nezabúdalo. Tieto špirálovito stočené valčeky z kysnutého cesta boli pripravované už v stredu, aby boli čerstvé na Zelený štvrtok. Ich tvar pripomínal povraz, na ktorom sa obesil zradca Judáš. Tento deň bol tiež známy tichom, pretože zvony odlietali do Ríma a vrátili sa až na Bielu sobotu.
Veľký piatok bol dňom pôstu, keď stačila na obživu hustá polievka z kyslej kapusty či zemiakov. O sviatočnom pondelku dominujú vajcia ako symbol plodnosti a života. Zvyk hádzania vajec cez strechu domu na ochranu pred bleskom je len jednou z mnohých zaujímavých tradícií.
Veľkonočná kapustová polievka
Suroviny:
- 1 hrsť špenátových listov
- 1 hrsť nasekaných listov žihľavy
- 3 lyžice masla
- 1 jarná cibuľka s vňaťou
- 1 vajíčko
- soľ
- cesnak
- 2 lyžice kyslej smotany
Postup:
Na masle necháme opražiť cibuľku, pridáme nasekaný špenát, nasekané žihľavy, premiešame s cibuľkou a zalejeme vodou. Pridáme soľ a povaríme. Polovicu polievky premixujeme, vrátime do hrnca, pridáme kyslú smotanu, rozotrený cesnak a rozmiešané vajíčko. Necháme už iba prejsť varom. Môžeme zdobiť lístky špenátu.
Bochník
Suroviny:
- 1 kg polohrubej múky
- 25 dkg masla
- 1 vanilkový cukor
- 18 dkg práškového cukru
- kôra z 1 citróna
- 5 dkg kvasníc (kvásku pripraveného z trochy mlieka a štipky cukru)
- 1/4 l mlieka
- 5 žĺtkov
- lyžičky soli
- 1 vajce na potretie
- hrozienka
- mandle
Postup:
Žĺtky vymiešame s maslom a cukrom. Pridáme ostatné suroviny a zarobíme hladké cesto. Necháme minimálne hodinu kysnúť. Potrieme vajíčkom, posypeme mandľami a pečieme pri 185 ° C asi hodinu.
Veľkonočné vajíčka
Suroviny:
- 25 dkg hladkej múky
- 15 dkg masla
- 8 dkg práškového cukru
- 2 žĺtky
- štipka soli
- vanilkový cukor
- šťava a kôra z 1/2 citróna
- 1 lyžica mlieka
- marmeláda a čokoláda na ozdobu
Postup:
Zo všetkých surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme dve hodiny v chlade oddýchnuť. Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme vajíčka, ktoré pečieme pri 180 ° C asi osem minút. Hotové vajíčka zlepujeme marmeládou a zdobíme čokoládou, polevou alebo podľa chuti.
Judášky
Suroviny:
- 20 dkg hladkej múky
- 20 dkg polohrubej múky
- 6 dkg práškového cukru
- 8 dkg masla
- 2 žĺtky
- citrónová kôra
- 1 lyžička škorice
- 1 droždie (kvások z cukru, mlieka a droždia)
- 1/2 l 2 dl mlieka
- maslo a rum na potretie
Postup:
Žĺtky vymiešame so zmäknutým maslom a cukrom. Do misy dáme múky, pridáme rozotrenú zmes, vzídený kvások, soľ, škoricu, kôru a zarobíme hladké cesto pomocou vlažného mlieka. Necháme kysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na kúsky, z každého vyvaľkáme pramienok, ktorý stočíme do uzla. Potrieme maslom a pečieme pri 185 ° C asi 15 minút. Horúce potierame maslom s rumom a sypeme práškovým cukrom. Vydrží dlho vláčne.
Špenátové rezy so zemiakovou kašou
Suroviny:
- 30 dkg mladého špenátu
- 2 staršie žemle
- 3 vajcia
- 15 dkg vareného údeného mäsa
- mlieko na žemle
- 3 lyžice masla
- nasekaná petržlenová vňať (podľa chuti, ale stačí 1 lyžica)
- 1 lyžica strúhanky
- soľ, a strúhanka na pekáčik
Postup:
Prebraný špenát sparíme horúcou vodou, vytlačíme a nasekáme najemno. Žemle nakrájame na malé kocky, zmladíme mliekom a zľahka vytlačíme. Zmiešame so špenátom, pridáme nahriate maslo, žĺtky, nasekané mäso, petržlenovú vňať, ochutíme soľou, korením a dobre premiešame. Ľahko vmiešame sneh z bielkov a lyžicu strúhanky. Pečieme vo vymastenom a strúhankou vysypanom pekáči pri 185 ° C, kým nákyp nezozlatne. Podávame so zemiakovou kašou. Pokiaľ sú už žihľavy, samozrejme ich pridajte.
Baránok
Suroviny:
- 30 dkg polohrubej múky
- 12 dkg masla
- 20 dkg práškového cukru
- 4 vajcia
- vanilka (vanilkový cukor)
- asi 2 dl smotany alebo plnotučného mlieka
- 1 prášok do pečiva
- kôra z 1/2 citróna
- 2 lyžičky dobrého
Postup:
Zmäknuté maslo, žĺtky a cukor spolu s vanilkou vymiešame do peny. Postupne pridávame smotanu, múku s práškom do pečiva. Na konci pridáme kôru a sneh z bielkov. 2/3 cesta nalejeme do vymastenej a vysypanej formy a do zvyšného cesta dáme kakao. To nalejeme na svetlé cesto a špajľou premiešame. Pečieme zvoľna pri 180 ° C asi 45 minút, po vybratí z rúry necháme baránka chvíľku stáť, potom vyklopíme. Pokiaľ nejde vyklopiť, dáme cez formu mokrú utierku.