Máte pocit, že sa vaša chladnička každým dňom zmenšuje? Môže to byť tým, že do chladničky dávate veci, ktoré tam vôbec nepatria. Mnoho ľudí robí tú chybu, že takmer všetko, čo si kúpia, dávajú do chladničky bez toho, aby vedeli, že to vlastne vôbec nie je potrebné, a dokonca tým môžu kaziť chuť výrobku.
Koláče a chleba
Uchovávanie koláčov a chleba v chladničke je úplne bežné a mnoho ľudí si myslí, že budú dlhšie čerstvé, ale rozhodne to tak neplatí. V skutočnosti to pokojne môže byť aj naopak. To, čo sa upečie, teda majte radšej v papierovom sáčku na kuchynskej linke alebo v chlebníku.
Káva
Aj keď je možné kávové zrná skladovať v chlade, neznamená to, že by ste kávu mali dávať do chladničky. Môže sa tu totiž vytvárať vlhkosť, ktorá môže kávu zhoršiť a zbaviť sa jej chuti a arómy. Kávu skladujte vždy vo vzduchotesnej nádobe, aby si čo najlepšie a najdlhšie zachovala chuť.
Pikantné omáčky
Máte aj poličku vo dverách chladničky, kam ukladáte rôzne omáčky? To by ste nemali, chlad spôsobuje, že omáčky strácajú na sile a celá podstata štipľavej omáčky je v tom, že by mala byť pikantná. Okrem toho sa môže meniť viskozita omáčky, čo spôsobuje, že sa omáčka ťažko vylieva z obalu a potom ju vyhodíme.
Korenie
Aj sušené korenie stráca chuť, pokiaľ ho skladujete v chladničke. Skladujte ho radšej na tmavom mieste a pamätajte, že sušené korenie má aj dátum spotreby. Neznamená to, že je potom nepožívateľné, ale stráca svoju chuť a vôňu.
Olej
Veľa olejov stvrdne, ak ich dáte do chladničky, a nie je možné ich naliať. Olej sa dobre chová pri izbovej teplote, takže ho netreba skladovať v chlade. Oleje vyrobené z orechov by však mali byť skladované v chladničke.
Jablká
Aby jablká ostali čerstvé a chrumkavé, je lepšie ich skladovať na kuchynskej linke ako v chladničke.
Mrkva
Mrkva by sa tiež nemala skladovať v chladničke. Nízke teploty môžu spôsobiť, že začne rýchlejšie hniť. Tiež nemajú rady slnečné svetlo.