Zelený štvrtok prináša nielen tradíciu, ale aj lahodné pokrmy. Objavte s nami 10 receptov na zelené jedlá, ktoré vás okrem dodržiavania zvykov potešia aj chuťovými zážitkami.
Zelený štvrtok je významným dňom vo veľkonočnej tradícii, sprevádzaný množstvom zaujímavých zvykov a povier. Okrem dodržiavania týchto tradícií môžete tento deň osláviť aj prostredníctvom lahodných zelených jedál, ktoré nie len posilnia vaše zdravie, ale aj vašu chuťovú pohodu. Čítajte ďalej a objavte desať skvelých receptov, ktoré nechýbajú na žiadnom zelenom štvrtku.
Gnocchi so špenátom
Rýchlovka, ktorú zvládnete pripraviť behom chvíľky a pochutná si na nej celá rodina. Použiť môžete čerstvé špenátové listy, ale pokojne siahnite aj po mrazených.
Brokolicová polievka
Polievka z brokolice má mnoho podôb – a táto je obzvlášť podarená. Pridáva sa do nej totiž strúhaný syr, vďaka ktorému je dokonale krémová.
Zapečená zelenina
Jedlá z jedného pekáča sú veľmi obľúbené – šetria totiž čas aj riad. Na Zelený štvrtok môžete vyskúšať tento recept na zapečenú brokolicu s karfiolom, šunkou, syrom a smotanou. Chutí výborne.
Polievka s kučeravým kelom
Kel kučeravý je ohromne zdravý, ale je to trochu prehliadaná zelenina. Pripraviť z neho môžete šalát, chrumkavé chipsy alebo túto skvelú toskánsku polievku.
Zelené palacinky
Palacinky sú vždy dobrý nápad a tieto zelené vám budú rozhodne chutiť. Cesto sa pripravuje klasicky z múky, mlieka a vajec, o žiarivú farbu sa postará rozmixovaný špenát.
Cestovinový šalát s pestom
Kombinácia brokolice, hrášku a bylinkového pesta je pre Zelený štvrtok ako stvorená. Použiť môžete tradičné bazalkové pesto alebo skúsiť verziu z medvedieho cesnaku.
Pečená brokolica
Pokiaľ vás varená brokolica neláka, skúste ju upiecť s parmezánom. Má jemnú orieškovú chuť, je krásne chrumkavá a hodí sa aj ako zobanie k televízii.
Hrášková nátierka
Máte málo času? Pripravte si nátierku z hrášku, ktorá je hotová v priebehu 5 minút. Skvele chutí na čerstvom pečive, môžete ju ale použiť aj ako omáčku na cestoviny.
Brokolicové placky
Placky sú skvelý spôsob, ako naservírovať zeleninu deťom. Sú skvelé aj ako desiata do školy alebo kancelárie a vyladiť si ich môžete presne podľa svojej chuti.
Bulgurový šalát s petržlenovou vňaťou
Do tohto výborného šalátu s bulgurom a fetou patrí naozaj štedrá porcia nasekanej čerstvej petržlenovej vňate.