Citrónová šťava, ocot, morské riasy a veľa byliniek- náhrada soli v denných jedlách nebola ešte nikdy tak skvelá.
Bez soli je ťažké si predstaviť, naše obľúbené jedlá: Vianoce ,šaláty, pizza a hamburgery, cestoviny a čipsy.
Ale zástancovia zdravého životného štýlu sa snažia vyhnúť tomuto koreniu.
Soľ zadržiava v tele vodu, zvyšuje hmotnosť, zvyšuje tlak, a všeobecne je zlá pre zdravie.
Dnes vám ukážeme, čím môžete nahradiť soľ vo svojom jedálničku, bez straty na chuti.
Radíme Vám, vzdať sa soli úplne, ale ak chcete soľ aspoň trochu obmedziť týchto pár tipov príde vhod.
1. Citrónová šťava
Najlepší spôsob, ako nahradiť soľ – pridať kyslosť.
Stlačte trochu citrónovej šťavy do šalátu, nikto si ani nevšimne, že potravina nie je posolená. Niektoré produkty budú ešte chutnejšie.
Citrón, napríklad dokonale obohacuje prírodnú arómu rýb.
Okrem toho, citrusové plody sú bohaté na vitamín C.
2. Ocot
Jablkový, vínový, ryžový ocot, slad, balsamico – skúste ich všetky.
V závislosti od typu octu možno pridať aj do polievok, prílohovej zeleniny, mäsa a rybích pokrmov. Pre zábavu si skúste vylúhovať svoj vlastný ocot s aromatických bylín.
Varovanie: túto náhradu soli nedoporučujeme pre osoby s poruchami gastrointestinálneho traktu.
3. Morské riasy
Riasy obsahujú prírodnú morskú soľ, vlákninu a veľa jódu.
Kúpte v lekárni suché riasy a rozmelte ich v mlynčeku na kávu alebo ručne rozmelte na jemný prášok. Pridajte do zeleninových šalátov či hlavných jedál.
Takže ponecháte známu slanú chuť a nasýtite telo užitočnými látkami.
4. Bylinky
Zabudnite na soľ, koreňte a soľte bylinkami (čerstvé alebo suché) s jasnými plnými chuťami.
Estragón – mierne pikantná a korenistá chuť
Koriander – má príjemnú arómu anízu a citrusov;
Majorán – ostrý, pikantný a štipľavý
Rasca – sladká a pikantná a voňavá
Môžete použiť akékoľvek iné pochutiny, ktoré nájdete na trhu alebo v obchode.
5. Cesnak
Cesnak má jasnú chuť a silný zápach.
Ten uspokojí dennú potrebu soli. Pokiaľ však máte po večeri v úmysle aktívne komunikovať s ostatnými je lepšie, aby ste nepoužívali čerstvý cesnak.
Vymeňte ho za sušený cesnakový prášok.
Príliž neskoro?
Žujte petržlenovú vetvičku alebo vypite pohár mlieka -neutralizuje zápach z úst.
6. Sušená zelenina
Prirodzene slanú chuť majú paradajky, zeler a sladká paprika.
Aby chuť bola výraznejšia, zelenina môže byť použitá v sušenej forme.
Pri sušení je zachovaná nielen chuť zeleniny, ale tiež ostávajú vitamíny.
Sušená zelenina sa predáva v obchodoch, ale je jednoduché si ju nasušiť doma: po dobu 10-15 hodín v rúre pri teplote 80-100 ° C