Poznáte čierny cesnak? Tento zázrak modernej kuchyne nielenže obohatí vaše pokrmy o nezvyčajnú chuť, ale aj o dvojnásobok antioxidantov. Prečítajte si, prečo by mal čierny cesnak nájsť svoje miesto vo vašej kuchyni a ako môže prospievať vašemu zdraviu.
Bez cesnaku si nevieme predstaviť žiadnu kuchyňu a už vôbec nie naše zdravie. Ak však chcete od cesnaku získať ešte viac, skúste zmeniť farbu – namiesto bieleho použite čierny cesnak. Možno si myslíte, že ide o novinku, ale nie je to tak. Čierny cesnak je v skutočnosti dobre známy biely cesnak, ktorý však prešiel špeciálnym fermentačným procesom. Výsledkom je produkt, ktorý je ešte zdravší, nie je taký pálivý a ponúka inú chuť a vzhľad.
Ako biely cesnak mení farbu na čiernu
Tento špeciálny fermentačný proces trvá niekoľko týždňov, počas ktorých sú hlavičky bieleho cesnaku vystavené vyšším teplotám (zvyčajne medzi 60 a 80 °C) a vlhkosti (približne 60 až 90 %). Tento proces sa niekedy označuje ako „zrenie“, pretože k cesnaku sa nič ďalšie nepridáva. Cesnak tak mení nielen farbu, ale aj svoje vlastnosti. Nebude tak ostrý ako biely cesnak, zaujímavá je aj jeho lepkavo-gelovitá konzistencia a chuť. Ľudia majú na chuť rôzne názory – niektorí ju popisujú ako sladkú, pripomínajúcu hrozienka alebo pečené slivky.
Antioxidanty v prebytku
Je známe, že fermentáciou čierny cesnak obsahuje približne dvojnásobok antioxidantov v porovnaní s bielymi strúčikmi. Prakticky to znamená, že pomáha udržiavať pod kontrolou škodlivé voľné radikály, ktorých nadmerná prítomnosť vedie k mnohým bežným civilizačným chorobám vrátane zápalových stavov. Absorpcia S-allylcysteínu a S-allylmerkaptocysteínu je takmer stopercentná. Ide o kľúčové zložky čierneho cesnaku, vodou rozpustné sírnaté zlúčeniny. Antioxidanty chránia naše bunky pred poškodením a spomaľujú starnutie. Je dôležité, aby antioxidanty neeliminovali všetky voľné radikály, ale aby ich regulovali.
Dámy, dajte si pozor
Počas zrenia sa zvyšuje množstvo rôznych zložiek, vrátane jednoduchých cukrov, flavonoidov a minerálov ako vápnik, hliník, železo, draslík, horčík a ďalšie. Tvrdí sa, že čierny cesnak obsahuje dokonca 15-krát viac vápnika než biely To je obzvlášť dobrá správa pre čitateľky, ktorých potreba vápnika sa významne zvyšuje okolo päťdesiatky, v období menopauzy. Od tohto veku by mal byť denný odporúčaný príjem vápnika medzi 1200 a 1500 mg denne.
Liečivé účinky
Ich zoznam je pôsobivý. Okrem antioxidačného účinku ide najmä o protizápalové, antimikrobiálne alebo imunitu podporujúce účinky. Dôležité sú tiež antidiabetické (ovplyvňujú hladinu krvného cukru), hypolipidemické (ovplyvňujú hladinu krvných tukov), neuroprotektívne (chránia nervový systém) a dokonca aj protinádorové pôsobenie.
Kam s ním?
Čierny cesnak je dostupný ako doplnok stravy, ale aj vo svojej prirodzenej forme. Predtým, než začnete konzumovať kapsule, je oveľa lepšie pripraviť si napríklad studenú omáčku aioli, ktorá sa dokonale hodí k mäsu, rybám alebo morským plodom pripraveným v cestíčku. Samozrejme, čierny cesnak môžete použiť aj do šalátov, nátierok alebo polievok, hodí sa pri príprave omáčok, príloh aj sladkých jedál.