Chcete ušetriť na jedle, ale nechcete sa pritom obmedzovať v kvalite? Objavte tajomstvo chutných a zdravých jedál, ktoré vám ušetria peniaze a pritom ochutnáte niečo nové. V nasledujúcom recepte sa zameriame na cícer – výživnú a cenovo dostupnú surovinu, ktorá môže účinne nahradiť mäso.
Ušetriť na jedle neznamená vzdávať sa chuti alebo kvality. V našom recepte bude hlavnou hviezdou cícer, ktorý je nielen zdravý a bohatý na kvalitné bielkoviny, ale navyše je oveľa lacnejší ako mleté mäso. Cícer je tiež skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú obmedziť mäso v svojej strave – trend, ktorý je v posledných rokoch čoraz výraznejší. Mnohí sa rozhodujú pre obmedzenie mäsovej konzumácie z rôznych dôvodov, či už kvôli dopadu na životné prostredie, zdravotným benefítom, alebo z finančných dôvodov.
Stačí, ak začnete mäso pravidelne nahradzovať rastlinnými zdrojmi bielkovín ako sú strukoviny, čo dodá vášmu jedálničku nové chute a prospeje vašemu zdraviu i peňaženke. Jedným z receptov, ktoré môžete vyskúšať, sú cícerové karbonátky pre 4 osoby. Tento recept nie len že podporuje zdravý životný štýl, ale aj ukazuje, ako jednoducho a ekonomicky môžete vytvoriť pestré a chutné jedlá.
Cícerové karbonátky so syrom
Čas prípravy: 30 minút
Ingrediencie:
- 400 g cíceru v plechovke
- 1 vajce
- 50 g strúhanky
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 100 g strúhaného tvrdého syra
- hrsť hladkolistý petržlen
- strúhanka na obalenie
- olej na vyprážanie
Postup:
- Cícer roztlačte pretláčatkom na zemiaky, použiť môžete aj mixér.
- Pridajte vajcia, strúhanku, prelisovaný cesnak, papriku, nadrobno sekanú petržlenovú vňať a syr. Zmes dôkladne premiešajte.
- Navlhčenými rukami vytvarujte placky a obaľte ich v strúhanke.
- V panvici rozohrejte olej a smažte fašírky z oboch strán dozlatista.
- Podávajte so zeleninovým šalátom alebo zemiakovou kašou.