Ako prevencia proti chorobám
Určite je vhodné cibuľu pravidelne konzumovať predovšetkým z preventívnych dôvodov. Práve vďaka nej môžete predchádzať rôznym dnes veľmi nebezpečných chorobám.
Je to:
obezita
cukrovka
srdcové choroby
Dokonca dokáže znížiť aj riziko takzvanej aterosklerózy , rovnako ako dokáže pomáhať v súvislosti s rizikom vyššieho krvného tlaku . A to primárne preto, že obsahuje látku, ktorá nesie označenie alicín .
Pomáha pri detoxikácii
Cibuľa je tiež doslova dokonalým pomocníkom, ak je vaším cieľom prečistiť vaše telo. V nich sa môžu hromadiť rôzne škodlivé látky a práve detoxikácia je možnosťou, ako sa ich celkom efektívne zbaviť. Preto na cibuľu rozhodne nezabúdajte. Pokiaľ ide o hlavnú oblasť pôsobenia, tak je to rozhodne schopnosť prečistiť ako vaše obličky, tak aj močové cesty. Primárne napomáha tomu, že z tela eliminuje všetky nežiadúce látky, ktoré majú zvýšenú kyslosť.
Liek na horné dýchacie cesty
Ak sa vám nevyhla chrípková epidémia, a vy ste sa rozhodli bojovať prírodnou cestou, celkom určite ste mali po ruke cibuľu, pretože tak je súčasťou rôznych babských receptov . A to v prípade snahy pomôcť s problémami, ktoré postihujú horné dýchacie cesty.
kašeľ
nádcha
bolesť v krku
Táto trojica zdravotných problémov nemusí byť vždy liečená klasickými liekmi, pretože je to skutočne aj cibuľa, ktorá vie veľmi dobre pomôcť . Naviac je možné používať rôzne formy. Ideálne je používať rôzne zmesi, ako je cibuľa zmiešaná s medom. Vďaka tomu bude tento liek nielen dobre pôsobiť, ale bude tiež dobre chutiť.
Vďaka cibuli budete krásna
Nie je to len oblasť klasického zdravia, kde je veľmi dobrým pomocníkom. Tiež nemožno zabúdať na vašu krásu. Aj tu je cibuľa voľbou, s ktorou vedľa nešliapnete. V prvom rade je to z toho dôvodu, že cibuľa obsahuje dostatočné množstvo látok, ktoré podporujú tvorbu, ale aj udržanie kolagénu vo vašom tele. Ako dobre viete, ten je ideálnym pomocníkom vo chvíli, keď chcete mať dokonalú pleť. Rovnako tak ale vie veľmi dobre stimulovať i pokožku vlasov.
Priamo pôsobí tiež na samotné vlasy. Tie budú nielen pevnejšie ale aj kvalitnejšie. Je im vrátená tiež ich prirodzená pružnosť. Tým môže byť úplne eliminovaný častý problém spojený s ich lámavosťou.
Budete sa cítiť lepšie aj po psychickej stránke
Cibuľa je tiež veľmi dobrý a zaujímavý balzam na vaše nervy. Obsahuje vitamín B9 , a to jeho aktívnu formu. Pre ňu sa niekedy používa označenie folát. Jedná sa o látku, ktorá dokáže veľmi aktívne znižovať prejavy depresie. A to tak, že dokáže regulovať množstvo aminokyselín, ktoré znižujú množstvo serotonínu. Teda hormónu šťastia. V praxi to pochopiteľne vedie k tomu, že sa všeobecne budete cítiť lepšie. Ak nemáte dlhodobo na nič náladu, skúste do jedálnička pridať práve viac cibule.
Vie nielen podporiť lepší spánok, ale aj chuť k jedlu. Ak ste vyspatí, a ak ste dostatočne najedení, má to tiež vplyv na to, ako sa po psychickej stránke cítite aj vplyv na to, ako sa správate.
Cibuľa i na kožné problémy
Nielen, že dokáže podporiť krásu vašej pokožky. Dokáže jej pomôcť aj vo chvíli, keď sa na nej objavia rôznorodé problémy. Aj tu stačí naordinovať práve cibuľu. Teraz ale nie tak, že ju budete konzumovať, ale v tej forme, ze na postihnuté miesto plátky cibule položíte, alebo na ňu vytlačíte jej šťavu. Pokiaľ toto budete aplikovať pravidelne, môžete si byť istí niekoľkými pozitívami. Cibuľa vám pomôže tak v tom, že môže rýchlejšie zahojiť rôzne popáleniny, tak aj v tom, že môže pomôcť s odstránením rôznych drobných bradavíc. Ďalej sa odporúča aj ako prvá pomoc pri bodnutí či uštipnutí hmyzom . A je jedno, či ide o komára, alebo napríklad osu. Priložíte cibuľu na dané miesto a čoskoro odznie ako bolesť, tak i pocity svrbenia, rovnako ako sa zníži začervenanie.
Pomáha regulovať správnu hladinu tuku a cholesterolu v krvi
Bolo dokázané, že konzumácia cibule zvyšuje hladiny omega-3 oxylipinov v pečeni a toto zvýšenie môže pomôcť vysvetliť schopnosť cibule pomáhať regulovať správnu hladinu tuku v krvi a hladiny cholesterolu v krvi.
Cibuľa obsahuje veľa polyfenolov
Celkový obsah polyfenolov v cibuliach je oveľa vyšší, než sa pôvodne myslelo. Polyfenoly sú jednou z najväčších kategórií fytonutrientov v potravinách. Do tejto kategórie patria všetky flavonoidy a tiež triesloviny. Vlastne existuje len šesť druhov zeleniny (artičok, petržlen, ružičkový kel, šalotka, brokolica a zeler), ktorá má vyšší obsah polyfenolov ako cibuľa.