Nemali by ste kombinovať v jednom jedle ovocie so zeleninou ani ovocie s mäsom.
Čo obsahujú farby a čo sa v nich skrýva ?
Červená
Červené potraviny rozťahujú cievy , čím umožnia ľahký priechod krvi. Obsahujú veľa železa, podporujú trávenie, dodávajú energiu.
- červená paprika, červená kapusta, cvikla, tuniak, fazuľa, červené ovocie, paradajky.
Biela
Znižuje krvný tlak, má vysoký obsah vápnika hlavne v mliečnych výrobkoch a v mäse, ktorý je účinným bojovníkom proti tukovým vankúšikom. Dokonca biela farba v kuchyni je aj prevencia proti chrípke.
- biela reďkovka, cesnak, ryža, karfiol,vajcia, šampiňóny, ryby, hydinové mäso, kokosové orechy, mlieko, jogurty.
Oranžová
S touto farbou vlasy, nechty a pleť vám budú vďačné. Priaznivo ovplyvňujú imunitu, zlepšujú trávenie, má vysoký obsah betakaroténu a antioxidantov.
- maslová tekvica, pomaranče, mango, mrkva, papája, kurkuma, šafran, marhule, sladké zemiaky.
Žltá
Táto skupina je účinným antidepresívom , posilňuje nervový systém, detoxikuje, odstraňuje odpad z tráviaceho ústrojenstva a pozitívne prebúdza činnosť lymfatického systému. Podporuje činnosť čriev a pečene.
- banány, kukurica, citróny, cestoviny, med, orechy, žltá paprika, ananás, sušený hrach.
Zelená
Sú skvelým zdrojom vitamínu C . Oveľa významnejším je vitamín K. Medzi najcennejšie látku patrí chlorofyl . Tieto potraviny pôsobia upokojujúco. Ľudia so sklonmi k agresii a depresiám by zelené suroviny mali jesť vo veľkom množstve.
- špenát, brokolica, kiwi, hrášok, cuketa, bylinky, zelená paprika, zelené olivy, šalát, uhorky, fazuľové struky, petržlenová vňať.
Fialová
Pôsobia protizápalovo, zmierňujú napätie a sú skvelým antioxidantom.
- slivky, baklažán, čakanka, čučoriedky, mak, divina, ostružiny.