Udržiavanie čistoty v chladničke nie je len otázkou estetiky, ale aj zdravia. Pravidelným čistením môžeme predísť riziku množenia škodlivých mikroorganizmov. Ako na to, aby vaša chladnička bola bezpečným miestom pre vaše potraviny?
Čistenie chladničky ako základ zdravého života
Udržiavanie čistoty chladničky je kľúčom k prevencii šírenia plesní a baktérií, ktoré by v blízkosti jedla rozhodne nemali byť. Ale na ktoré časti by sme mali byť obzvlášť opatrní?
Vnútro chladničky je doslova rajom pre rozvoj plesní a baktérií, kde veľkú úlohu zohrávajú zdanlivo nevýznamné kvapky z potravín ako mlieko, mäso, limonády, kečup či jogurty. K tomu prispieva aj nesprávne uskladnenie potravín a vysoká vlhkosť vnútri. Ako sa teda zbaviť týchto nevítaných návštevníkov a zabrániť ich návratu?
Pravidelné čistenie je nutnosť
Hoci väčšina z nás robí generálne čistenie chladničky vrátane jej odmrazovania raz za rok, jej vnútro by sme mali čistiť častejšie – ideálne každých 4 až 6 týždňov, maximálne však každé tri mesiace. Začnite kontrolou všetkých potravín a znehodnoťte tie, ktoré sú už nevhodné na konzumáciu. Potom vyberte všetky potraviny a uložte ich do chladiacej tašky. Následne dôkladne utrite všetky police, používajte bežnú vodu s octom a v prípade pliesní špeciálne čistiace prostriedky. Zásuvky na zeleninu i police na dverách vyberte, vyčistite a dezinfikujte. Nezabudnite ani na steny chladničky a jej ťažko dostupné zákutia.
Často prehliadané miesta
Prekvapivo najväčším rizikom pre vznik plesní je odvodňovacia nádržka na zadnej stene chladničky. Usadené nečistoty a zvyšky jedla môžu brániť odtoku vody, čo zvyšuje vlhkosť a plesne majú ideálne podmienky pre množenie. Pravidelne tiež kontrolujte, či po stenách netečú kvapky vody, a v prípade potreby ich utrite. Dávajte pozor aj na to, aby ste do chladničky neukladali teplé jedlá – vždy ich nechajte úplne vychladnúť. Nezanedbávajte ani čistenie gumového tesnenia dverí.
Možno vás prekvapí, aké druhy baktérií môžu vo vašej chladničke bývať. Môže totiž ísť o veľmi nebezpečné druhy, ako je salmonela, listéria alebo E. Coli. Ich najväčšia koncentrácia je v boxoch na zeleninu, riziko predstavuje aj priestor, kde skladujete čerstvé mäso. Pozor si dávajte aj na skladovanie vajíčok – salmonela sa totiž nachádza najviac na povrchu škrupín, preto by mali byť vajcia vždy bezpečne oddelené od ostatných potravín.