Nakupujete desiatky kozmetických prípravkov, aby ste mali krásnu a zdravú pleť? A už ste si spočítali, koľko za to ročne zaplatíte? Podľa dermatológov sa vrások, akné, nadmernej pigmentácie alebo suchej kože zbavíte aj bez drahej kozmetiky. Jedinú vec, ktorú musíte urobiť, je zahrnúť do svojho jedálnička niekoľko druhov potravín.
Pigmentové škvrny
Aj keď máte pehy od prírody, napriek tomu môže byť nadmerná pigmentácia v tvári znamením toho, že vášmu telu chýbajú niektoré vitamíny, a to najmä B 12, C a E.
Aké potraviny vybrať
Prebytočnú pigmentáciu na tvári vám pomôžu odstrániť vitamíny C a E a antioxidanty. Vo veľkom množstve konzumujte citrusové plody, jahody, kivi, paradajky a granátové jablká. Pehy na tvári sú viditeľnejšie, ak trávite dlhšiu dobu na slniečku. K ochrane vašej pokožky pred ultrafialovým žiarením jedzte potraviny bohaté na antioxidanty ako grapefruity, ananás, slivky, ružičkový kel, kapusta, špenát, chilli papričky alebo pohánku.
Mastná pleť
O potravinách s vysokým glykemickým indexom je známe, že zvyšujú produktivitu mazových žliaz. Pokiaľ máte problém s mastnou pleťou, vyhnite sa radšej bielemu pečivu a zemiakom, naopak do svojho jedálnička zaraďte potraviny bohaté na vitamín A.
Aké potraviny vybrať
Do jedálnička zaraďte potraviny s obsahom vitamínu A. Ten totiž pomáha znižovať množstvo mazu, ktorý produkujú mazové žľazy. Jedzte mango, mrkvu, žĺtok, sušené marhule, špenát a batáty.
Akné
Potraviny s vysokým glykemickým indexom majú výrazný podiel nielen na vzniku mastnej pleti, ale aj akné. V dôsledku konzumácie týchto potravín dochádza k zvýšenej aktivite mazových žliaz, ktoré sa následne upchávajú a vznikajú v nich zápaly.
Aké potraviny vybrať
Konzumujte potraviny obsahujúce polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré potláčajú zápaly. Do svojho jedálnička zaraďte ovocie, zeleninu, vlašské a lieskové orechy, ľanové semienka, ľanový olej, morské riasy a morské plody.
Suchá koža
Príčinou suchej pokožky je nedostatok cholesterolu a nadbytok vitamínu E. Hovorí sa, že suchú kožu majú predovšetkým vegetariáni, pretože najvýznamnejším zdrojom cholesterolu je práve mäso.
Aké potraviny vybrať
Jedzte potraviny obsahujúce mononenasýtené mastné kyseliny. Nájdete ich vo fazuliach, morských riasach, vajciach, sóje, avokáde, arašidoch a iných druhoch orechov.
Pokiaľ nie ste vegetariáni, jedzte pravidelne mäso. Najlepšou voľbou sú ryby ako pstruh, makrela alebo losos.
Vrásky
Dôvodov predčasného vzniku vrások je niekoľko. Či už nadmerná konzumácia cukru, alebo pitie alkoholu, ktorý spôsobuje dehydratáciu pokožky a tým pádom aj vznik vrások.
Aké potraviny vybrať
Na vašu pleť môžu priaznivo pôsobiť antioxidanty. Jedzte napríklad každý deň výrobky zo sóje, znateľne obmedzíte starnutie pokožky a môžete sa tiež zbaviť vrások okolo očí. Ak chcete, aby vaša pleť pôsobila mladistvejším dojmom, jedzte tiež pravidelne rukolu, hlávkový šalát, špenát, špargľu, zeler, baklažán, cesnak a cibuľu. Naopak obmedzte konzumáciu červeného mäsa, bieleho cukru, masla, margarínu a mliečnych výrobkov.
Tmavé kruhy pod očami
Tmavé kruhy pod očami nemusia znamenať iba to, že málo spíte. Sú ukazovateľom tiež toho, že ste podcenili svoj jedálniček.
Aké potraviny vybrať
Zaraďte do svojho jedálnička jedlo, ktoré obsahuje železo, zvýšite tým hladinu hemoglobínu. Jedzte teda viac červeného mäsa, tuniaka, vaječných žĺtkov a pohánky.
Vypite za deň aspoň 1,5 litra čistej neperlivej vody. Obmedzte pitie kávy. Tmavé kruhy pod očami totiž môžu byť známkou dehydratácie.