Chcete byť zdravé aj v staršom veku? Tu je 8 potravín, ktoré vám zaručia dlhý život

Zdieľať
potraviny pre ženy
Chcete byť zdravé aj v staršom veku? Tu je 8 potravín, ktoré vám zaručia dlhý život Foto: www.freepik.com

Vedci identifikovali potraviny, ktoré môžu ochrániť ženy pred mnohými chorobami. Zlepšenie stravy môže výrazne znížiť riziko ochorení a zabezpečiť lepšie zdravie v starobe.

Vedci objavili potraviny, ktoré môžu ženám pomôcť udržať si dobré zdravie a predchádzať mnohým ochoreniam. Je všeobecne známe, že ženy žijú dlhšie ako muži. Podľa Harvard Health tvoria ženy 57 % všetkých ľudí vo veku 65 rokov a starších. Vo veku 85 rokov už tvoria 67 %.

Avšak, toto dlhšie prežívanie často sprevádza vyšší výskyt chorôb. Nový výskum však naznačuje, že ženy môžu znížiť rizikové faktory len tým, že zlepšia svoju stravu.

Vedci zistili, že strava bohatá na pigmentované karotenoidy môže ochrániť organizmus pred chorobami. Tieto prvky sa nachádzajú v kapuste, batátoch, špenáte, melóne, paprike, paradajkách, pomarančoch a mrkve. Tieto farebné ovocie a zelenina sú obzvlášť dôležité pre prevenciu straty zraku a kognitívnych funkcií.

„Muži trpia mnohými chorobami, ktoré ich zvyčajne zabíjajú. Ženy nimi trpia menej často alebo neskôr, preto žijú dlhšie, ale s vyčerpávajúcimi chorobami,“ povedal profesor Franklin College UGA Billy R. Hammond. Z jeho slov vyplýva, že ženy sú náchylnejšie na degeneratívne ochorenia, ako je makulárna degenerácia a demencia.

ovocie a zelenina
Chcete byť zdravé aj v staršom veku? Tu je 8 potravín, ktoré vám zaručia dlhý život Foto: www.freepik.com

Ženy tvoria dve tretiny všetkých prípadov makulárnej degenerácie a demencie na svete. Tieto choroby ženy trápia roky, ale sú najlepšie pomocou zmien životného štýlu.

Výskum podrobne opisuje viaceré degeneratívne stavy, od autoimunitných ochorení po demenciu, ktoré sa u žien vyskytujú oveľa častejšie ako u mužov, aj napriek rozdielom v dĺžke života. Ženy tvoria takmer 80 % všetkých prípadov autoimunitných ochorení. Preto ženy potrebujú zvýšenú preventívnu starostlivosť, ktorá priamo súvisí s biológiou.

Ďalším faktorom je, že ženy majú v priemere viac telesného tuku ako muži. Tieto tukové zásoby slúžia ako významný rezervoár pre mnoho vitamínov a minerálov, čo je výhodné počas tehotenstva. Avšak, táto dostupnosť znamená, že do sietnice a mozgu sa dostane menej prospešných látok, čo zvyšuje riziko degeneratívnych problémov.

Konzumácia pigmentovaných karotenoidov, ktoré sa nachádzajú v kapuste, batátoch, špenáte, melóne, paprike, paradajkách, pomarančoch a mrkve, pôsobí ako antioxidant pre ľudský organizmus. Dva špecifické karotenoidy – luteín a zeaxantín – sú prítomné v tkanivách oka a mozgu a priamo zlepšujú degeneráciu centrálneho nervového systému.

Je nesmierne dôležité, aby ženy nezabúdali na riziká pre svoje zdravie a mohli včas zmeniť svoj stravovací režim, aby sa vyhli vážnym následkom.

Zdroj: woman.ru

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané