Tulbagii sa tiež hovorí izbový cesnak, pretože má podobnú chuť i vôňu, len nie tak prenikavú.
A pre milovníkov cesnaku ešte jedna dobrá správa – nezanecháva typický cesnakový zápach v ústach,
takže ju môžeme konzumovať v akomkoľvek množstve bez nepríjemných následkov.
Používajú sa predovšetkým čerstvé listy ako zelené korenie, ale je to aj výrazná liečivá rastlinka.
Rovnako ako u cesnaku pravidelná konzumácia čerstvých lístkov výrazne znižuje krvný tlak, zmenšuje riziko artériosklerózy a trombózy.
Domorodci v Južnej Afrike, odkiaľ rastlina pochádza, s ňou liečia aj kašeľ, chrípky a prechladnutia, boli preukázané aj anitibakteriálne účinky.
Ale čo je najdôležitejšie – je to jednoducho úžasná pochúťka a zdroj zeleného korenia po celú zimu.
Nesmie sa ale užívať pri hnačkách a žalúdočných vredoch.
Pestuje sa ako izbová rastlina, buď celoročne v kvetináči, alebo ju môžeme na leto vyniesť von.
Vyžaduje humóznu pôdu a veľa svetla a slniečka. Môžeme ju zasadiť aj na záhradku, v tom prípade zvolíme teplé miesto chránené pred studenými vetrami a na zimu ju celú dôkladne zakryjeme mulčom.
Aj cez to môže ale niekedy vymrznúť.
- znižuje krvný tlak
- znižuje cholesterol
- chrípka, kašeľ, prechladnutie
- prevencia arteriosklerózy
- prevencia rakoviny, liečba rakoviny pažeráka
- proti črevným parazitom
Pripravuje sa ako:
Čerstvé listy – na to, aby sme vyšší tlak udržali pod kontrolou, stačí zjesť 3 čerstvé listy denne v akejkoľvek podobe (na chlebe, v nátierkach, polievkach)
Odvar – 2 lyžičky sušených listov alebo lyžicu čerstvých zalejeme 1/4 l studenej vody, necháme prejsť var, 10 minút vylúhovať, pijeme 2-3x denne.
V kuchyni:
Lístky majú jemnú cesnakovú príchuť, môžeme ich pridávať všade tam, kde nevadí cesnak.
Do nátierok, bylinkového masla, šalátov, omáčok, polievok, k dusenej zelenine i mäsu.
Môžeme s nimi posypať chlieb s maslom alebo varené zemiaky, zdobiť chlebíčky.