1 kg čerešní má rovnako kJ ako 100 g čokolády!
Čerešne sú ľahko stráviteľným ovocím. Obsahujú vysoké percento vody a zanedbateľné množstvom tuku. 100 g čerešní v sebe ukrýva iba 250 kJ (100 g čokolády 2200 – 2500 kJ). Z vitamínov je v čerešniach zastúpený predovšetkým provitamín A, vitamíny skupiny B a menšie množstvo vitamínu C, z minerálnych látok fosfor, vápnik, železo, jód a draslík. Čerešne obsahujú cennú rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu a tiež veľmi unikátne prírodné farbivá – antokyány. Tie sú už niekoľko rokov pod drobnohľadom vedeckých výskumov, pretože sa zdá, že je v nich ukrytý neobyčajný liečebný potenciál.
Antokyány sú prírodné farbivá obsiahnuté v niektorých druhoch ovocia a zeleniny. Antokyány majú ochranný účinok na cievny systém . Zabraňujú poškodeniu ciev cholesterolom .
Veľmi zaujímavá je tiež schopnosť stabilizovať krvný cukor pri diabete . Ďalšie štúdie naznačili, že prírodné farbivá z čerešní pomáhajú eliminovať zápalové procesy aj bolesť pri artritíde . Cenné antokyány obsahuje nielen čerstvé ovocie, ale aj kvalitná čerešňová šťava a čerešne sušené.
Čerešne a alternatívna medicína
Prírodná medicína odporúča jedenie čerešní aj ďalších chemicky neupravovaných potravín vyrobených z čerešní (šťavy, džúsy, džemy a pod.) Pri chorobách obličiek, pečene a čriev . Skvele sa čerešne osvedčujú napríklad aj pri liečbe dny . Zaujímavé je aj ich použitie v starostlivosti o pleť: Proti vráskam je najlepšou a absolútne chemicky čistou kozmetikou čerstvá šťava z čerešní, ktorá sa na pokožku nanesie poklepom a nechá sa zaschnúť..
Čerešne sú skvelé aj na imunitu i chudnutie
• Čerešne sú bohaté na antioxidant kvercetín, ten sa vyznačuje pozitívnymi účinkami na imunitu a tiež brzdí rozvoj dýchacích infekcií.
• Strava bohatá na čerešne znižuje cholesterol.
• Čerešne môžu byť skvelými pomocníkmi pri redukčných diétach, kedy pozitívne ovplyvňujú úbytok tuku v tele.
• Konzumácia čerešní podporuje protizápalové procesy v organizme.
POZOR na výraznú bobtnaciu schopnosť čerešní – skutočne nie je úplne optimálne zapíjať veľké množstvo čerešní značným objemom tekutín. Následky by síce neboli vážne, ale celkom iste nepríjemné (plynatosť, bolesti brucha a silná hnačka).