Čaj z listov orecha je skvelý pre cukrovkárov aj na posilnenie ciev. Málokto to vie

Zdieľať
čaj
Čaj z listov orecha je skvelý pre cukrovkárov aj na posilnenie ciev. Málokto to vie Foto: www.gettyimages.com

Orech patrí medzi stromy, ktoré si v parku okamžite všimnete. Málokto ale vie, že tento „urastený fešák“ má aj liečivé schopnosti, ktoré ocenia chorí na cievy či cukrovku.

Natrhajte si listy z orecha a uvarte si z nich čaj. Prospeje hlavne „cievarom“ a „cukrovkárom“. U nás sa mu hovorí orech kráľovský alebo vlašský. Svoj prídomok „vlašský“ zdedil po Talianoch (Vlašiach), ktorých predkovia tento strom priviezli do Európy. Starí Rimania si orecha skutočne cenili. Považovali ho za symbol plodnosti a jeho plody pomazávali medom a dávali novomanželom, aby mali veľa detí. Ale nenechajte sa mýliť, to najlepšie nie sú z orecha len jeho plody, teda orechy, ale aj listy! Podľa vedcov obsahujú glykozidy, flavonoidy, karotenoidy a aromatické éterické oleje, ktoré dokážu liečiť množstvo zdravotných neduhov. Akých?

Na videu uvidíte, prečo je dobré si uvariť čaj z orechových listov:

Listy ako všeliek

Dá sa povedať, že listy orecha sú multifunkčný liek. Podporujú činnosť srdca, ciev, zlepšujú metabolizmus a znižujú hladinu cukru v krvi. Aby toho nebolo málo, pomáhajú aj pri cukrovke. Ich veľkou devízou je, že obsahujú látky, ktoré napomáhajú k regenerácii pankreasu a tým pádom aj k zníženiu hladiny cukru v krvi. Čo je dobrá správa pre cukrovkárov. Aby ste mohli z ich účinkov čo najviac profitovať, urobte si poriadnu zásobu listov. Nazbierajte si košík listov a usušte ich na tmavom a vzdušnom mieste. Ale pozor!  Suché orechové lupene by malo mať aj po usušení svoju pôvodnú farbu. Akonáhle narazíte na hnedý kúsok, vyraďte ho. Sušenú drvinu potom uzavrite do pohára a používajte celoročne napríklad na varenie čaju.

Čaj, ktorý vám uľaví

Čaj z orecha si samozrejme môžete pripraviť ako zo sušených, tak z čerstvých mladých listov. Stačí, keď lyžičku nadrvených listov sparíte 250 ml horúcej vody a necháte lúhovať 10 minút. Scedený čaj nechajte vychladnúť a popíjajte jednu šálku denne. Nápoj vyčistí krv, zmierni zápaly a vyčistí cievy. A čo viac – uľaví aj cukrovkárom, ktorých každý rok rapídne pribúda. Ak patríte medzi nich, šup na lístie. Uľaví vám!

Zdroj: www.vitalia.czncbi.nlm.nih.gov

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané