Čaj z lipových kvetov oceníte pri prechladnutí a dráždivom kašli.

Zdieľať
Vyrn_91lipa srdcita 1.jpg

Našim predkom učarovala svojou dlhovekosťou aj mohutnosťou, jej koruna ako by poskytovala okrem tieňa i ochranu

Verilo sa, že zaháňa zlých duchov a zbavuje človeka chmúrnych myšlienok. A navyše sa ukázalo, že jej kvety vedia liečiť.

65434898_316257735981848_1991207214442196758_n.jpg

Kvety obsahujú množstvo trieslovín, flavonoidov, polysacharidov, rôzne druhy kyseliny karboxylovej vrátane ich solí a rad ďalších prvkov, ktoré aktivujú obranné mechanizmy a podporujú potenie. Výhodou je, že lipový čaj neškodí ani malým deťom, a môže im preto slúžiť ako podporná kúra aj prevencia počas chrípkových epidémií. Naviac má upokojujúce účinky, zmierňuje nervozitu aj bolesti hlavy a podporuje rýchlejšie zaspávanie.

Odvar z lipových kvetov sa dá užívať aj zvonka. Obklady pomáhajú hojiť popáleniny a uľaví od bolestí svalov a kĺbov. Kúpeľ môže upokojiť aj rôzne vyrážky a ekzémy.

U nás sa prirodzene vyskytuje lipa malolistá a lipa veľkolistá. Niekedy sa v parkoch či záhradách môžeme stretnúť aj s lipou striebornou alebo americkou, z nich ale kvety zásadne nezbierame, majú horkú chuť a môžu pôsobiť toxicky.

Lipové kvety je najlepšie zbierať aj s listami hneď po rozkvete, keď ešte nie sú úplne rozvinuté. Sušíme ich na tienistom a vzdušnom mieste, nesmie ísť na ne priame slnko. Je možné použiť aj sušičku, ale teplota sušenia by nemala prekročiť 35 ° C. Usušené kvety skladujeme v dobre uzavretých nádobách, aby sa k nim nedostala vlhkosť.

Linden tea
ID:30806891

Z čerstvých kvetov je možné pripraviť chutný lipový sirup , ktorému sa niekedy nie celkom správne hovorí „med“:

Potrebujeme: košík čerstvo nazbieraných lipových kvetov, 3 litre vody, 2 kg cukru kryštál, 3 citróny

Postup: Kvety doma rozložíme na papieri a necháme pár hodín odležať, aby z nich vyliezli všetky chrobáčiky. Kvety zbavíme stoniek a vložíme do veľkej nádoby spolu s citrónami nakrájanými na plátky. Zalejeme vodou a necháme do druhého dňa lúhovať. Zmes potom precedíme cez plátno, vlejeme do veľkého hrnca a privedieme k varu. Prisypeme cukor a za občasného miešania varíme pri miernom ohni do zhustnutia – bude to trvať asi 2 hodiny. Cukru môžeme pridať viac či menej, záleží na tom, ako hustý sirup požadujeme.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané