Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čaj matcha: Čo by ste o ňom mali vedieť?

Čaj matcha
Čaj matcha: Čo by ste o ňom mali vedieť?Foto: Klient

Matcha je zelený čajový prášok, ktorý sa pripravuje pomletím lístkov rastliny Camellia sinensis. Je rozšírený po celom svete a využíva sa aj ako kuchynská prísada do takmer všetkých druhov jedál. Čím je čaj matcha príznačný? Zistite o ňom niekoľko zaujímavých informácií.

Ako na správnu prípravu čaju matcha?

Matcha sa môže piť na rôzne spôsoby, no spravidla sa na jednu porciu čaju nepoužíva vo veľkom množstve. Prášok naberiete na špičku čajovej lyžičky a vyšľaháte ho v horúcej vode, ktorá má približne osemdesiat stupňov Celzia. Populárne sú aj verzie s mliekom, ako je matcha latte alebo capuccino. Prípravu však netreba podceňovať. Nesprávne pripravený čaj má trpkastú príchuť a na dne pohára často nájdete nerozmiešané kúsky usadeniny. Ak sa vám nápoj na prvé razy nepodarí, nevzdávajte to, cvičenie predsa robí majstra. Pokiaľ chcete trénovať prípravu čaju matcha, mali by ste nájsť dostupné možnosti, ako si ho zaobstarať – napríklad cez obchod Alza.

Aký príbeh sa skrýva za týmto čajom?

Predtým, ako sa objavili prvé čajové kanvice, bolo v Ázii tradičné rozomlieť čajové lístky na prášok a potom ich šľahať v miske s horúcou vodou. Hoci Čína neskôr od tejto metódy upustila, v Japonsku sa práškový čaj ešte viac spopularizoval. Uctievaný japonský obrad s názvom „Cesta čaju“ sa už dlhú dobu sústreďuje na umenie prezentácie a prípravy matcha. Jeho pôvodný význam spočíval v objavovaní čistoty, harmónie a pokoja.

Pravý čaj matcha pochádza z listov Čajovníka čínskeho (Camellia sinensis). Jeho spôsob pestovania a spracovania je odlišný od iných čajov – pestuje sa v tieni. Zatienenie zvyšuje produkciu chlorofylu (zelené farbivo v listoch) a dodáva im sýtejší odtieň. Keď pestovateľ čajových lístkov reguluje prísun slnečného žiarenia, môže tak výrazne meniť chemické zloženie a výslednú chuť čaju matcha. Lístky sa krátko po odtrhnutí ošetria parou, aby sa zastavil proces oxidácie a ešte viac vynikla ich farba. Na konci celého procesu sa vysušia a stanú sa z nich lístky „tencha“, ktoré sa zbavia žiliek a stoniek. Zvyšok lístkov sa pomelie, čím vzniká hladký zelený prášok. Medzi základné výhody matcha patrí:

  • Povzbudivý kofeínový účinok
  • Môže podporovať správnu funkciu pečene a obličiek
  • Do istej miery podporuje obnovu cievnych buniek
  • Podpora spaľovania kalórií – v skutočnosti je bežnou zložkou doplnkov na chudnutie
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

66041617_10214129279537987_1873331762327715840_n.jpg
Autor Dátum 27. júna 2022

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.