Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Čaj aj klinčeky na zápal ďasien

reklama:

Táto bolesť patrí k tým najhorším bolestiam, ktoré naše telo môže vôbec poznať. Zápal zubov spôsobujú stafylokokové baktérie. Tie sa vytvárajú nielen nedostatočnou zubnou hygienou, ale aj za ne v mnohých prípadoch môže cukrovka, fajčenie, pravidelné užívanie niektorých liekov či napríklad dlhodobo prekyslený organismus. Neliečený zápal ďasien môže viesť až k parodontóze.

Zápal ďasien
www.gettyimages.com

Zápal sa prejavuje opuchmi, začervenaním i bolesťou.

Dbajte na dostatok vitamínov

Dôležité je zabezpečiť si dostatočný a pravidelný prísun vitamínov A, C a E. Tiež je však potrebné dodávať telu vápnik, horčík a fosfor. Čo by ste teda mali jesť? Najmä strukoviny, kukuricu, zemiaky, zeler, petržlen, ale tiež mrkvu alebo červenú repu. Nevynechajte ani mliečne výrobky a čerstvú sezónnu zeleninu a ovocie.

Chutí aj sladká šťava

Ak zelenine príliš neholdujete, možno vám bude skôr vyhovovať sladká čerstvo vytlačená šťava. Stačí odsťaviť repu a mrkvu, pridať lyžičku medu a vypiť napríklad na raňajky. Pre mnohých je to lepší variant než jesť zeleninu surovú.

Skúste klinček

To je totiž doslova zázračné korenie. Žuvanie jedného klinčeka denne uľaví od boľavých ďasien i zubov. Môžete si z neho navyše vyrobiť aj ústny klinčekový olej, s ktorým si potom ďasná a zuby pravidelne premazávejte. Na panvici rozohrejte dva až tri decilitre olivového, mandľového alebo sezamového oleja. Pridajte do neho desať roztlčených klinčekov a dve až tri minúty povarte.

Následne panvicu z platne odstavte a nechajte v nej olej ďalších desať až pätnásť hodín. Potom ho sceďte do tmavej sklenenej fľaše a uchovávajte v chladničke.

Takto vám vydrží niečo málo cez rok.

Zelený čaj

Pite dostatočné množstvo zeleného čaju. Medzi tie najlepšie patrí čaj čínsky, ktorý zoženiete najmä v čajovniach a obchodoch so špecializáciou na čaje. Tie menej kvalitné zoženiete aj v supermarkete, ale nie sú tak účinné, pretože v sebe nemajú už takmer žiadne vitamíny ani minerály. Doprajte si aspoň dva až tri decilitre zeleného čaju denne.

Nemusíte ho konzumovať len teplý, môžete si z neho urobiť aj limonádu a to tak, že ho necháte vychladiť a pridáte doň medovku alebo mätu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 20. februára 2020

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.