Bylinkové víno pre potešenie aj pevné zdravie

Zdieľať
víno

Život s bylinkami je veľmi pestrý, možno ich využiť na výrobu mnohých produktov a dnes sa zameriame na netradičný produkt, ktorý je ideálnym životabudičom, liekom, časom aj verným spoločníkom.

Reč je o bylinnom víne čiže víne s prídavkom bylín. Už samotné víno, ktorého história siaha tisíce rokov späť je známe pre svoje liečivé účinky na ľudské zdravie. Prvá lekárska škola na svete, ktorá oficiálne odporúčala používať víno na liečenie rôznych neduhov, vznikla na gréckom ostrove Kos.

Ak hodláme tento dar prírody pripraviť, volíme bylinky ako rozmarín, medovka, šalvia, bazalka či levanduľa alebo harmanček. Víno potom volíme tvrdšie, s vyššou kyslosťou a bez výraznej arómy. Naopak sa vyhýbame sladkým vínam. Nezabúdajme však na skutočnosť, že hoci bylinkové víno skvele uchová bylinky do ďalších mesiacov, naše babičky vždy doplnili produkty z byliniek konzumáciou čerstvo odtrhnutých bylín v dobe svojej najväčšej sily, v období rastu či pred kvetom. Výhodou bylinkového vína je jeho razantný nástup, rovnako ako pri tinktúrach  či mastiach . Ak si chceme víno pripraviť, postup je úplne jednoduchý a zvládne ho každý.

Suroviny

  • 1 liter vína podľa chuti (biele či červené)
  • 50 g byliniek podľa výberu

Postup prípravy bylinného vína

Víno vlejeme do sklenenej nádoby a pridáme bylinky. Pretrepeme a vložíme na tmavé miesto pri izbovej teplote (18 – 20 ° C) Týždeň necháme lúhovať a potom scedíme. Vlievame do čistých nádob a skladujeme v chlade, bez prístupu slnečného svitu.

Ďalším tipom môže byť chrenové víno, ktoré pripravíme z 1 litra bieleho vína a 100 g čerstvo nakrájaného chrenu, kedy túto zmes zvaríme a necháme odstáť. Užívame 1 polievkovú lyžicu denne pred jedlom, čím zabránime žalúdočným ťažkostiam.

Na chrípku volíme ¼ litra červeného vína  v spojení s kvetom čiernej  bazy, lipy a podbeľa, spolu s mätou, kedy opäť zmes zvaríme a môžeme dosladiť medom podľa chuti. Navodí skutočne silné potenie.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané