Brownies, tie úžasné čokoládové kvádre plné lásky, majú zaujímavý pôvod, ktorý siaha až do Ameriky konca 19. storočia. Prinášame vám príbeh ich vzniku, pár neznámych faktov a tipy na dokonalé upečenie.
Brownies, tie malé čokoládové zázraky, ktoré získali srdcia milovníkov sladkostí po celom svete, majú svoje korene v Amerike. Ako je dobre známe, prvýkrát sa recept na brownies objavil v amerických kuchárskych knihách na sklonku 19. storočia. Ich vznik je obalený rôznymi legendami. Jedna z teórií tvrdí, že ide o neúmyselný výsledok, keď sa do čokoládového koláča pridalo príliš málo múky. Iná legenda hovorí o úsilí vytvoriť dezert, ktorý by nepotreboval kysnutie na droždie. Existuje aj príbeh o cukrárovi z Chicaga, ktorý brownies vytvoril na žiadosť ženy majiteľa luxusného hotelu.
Bez ohľadu na ich skutočný pôvod, brownies sa rýchlo stali ikonou americkej kuchyne a ich obľúbenosť sa rozšírila do celého sveta. Čo robí brownies takými obľúbenými, je ich jednoduchosť prípravy, ktorá vyžaduje len zopár základných ingrediencií. Má to však jeden háčik – presný čas pečenia. Aby brownies zostali vláčne a šťavnaté, nesmú sa prepiecť. Práve táto vlhká konzistencia je to, čo odlišuje dokonalé brownies od tých priemerných.
Pridávame aj pár tipov, ako dosiahnuť dokonalú konzistenciu: Nechajte brownies chladiť v chladničke aspoň hodinu pred krájaním. To im dodá ešte viac šťavnatosti a chuť bude intenzívnejšia. Navyše, experimentujte s pridaním rôznych orechov alebo kúskov čokolády pre zaujímavejšiu textúru a chuťový profil.
Brownies
Príprava: 40 minút
Ingrediencie:
- 185 g masla
- 185 g kvalitnej horkej čokolády (min. 70%)
- 85 g hladkej múky
- 40 g kakaa
- 50 g bielej čokolády
- 50 g mliečnej čokolády
- 3 väčšie vajcia
- 130 g cukru
Príprava:
- Na veľmi miernom plameni a za stáleho miešania pozvoľna rozpustite maslo spoločne s horkou čokoládou.
- V miske vyšľahajte vajcia s cukrom do hustej peny. Do nej potom pomaly a po troškách prilievajte rozpustenú čokoládu s maslom.
- Do zmesi preosejte polovicu múky s kakaom. Premiešajte a pridajte zvyšnú múku.
- Bielu a mliečnu čokoládu nasekajte do drobnej kúsky a pridajte do cesta.
- Do menšieho pekáča vložte papier na pečenie, nalejte doň cesto a pomocou stierky ho roztiahnite až do krajov.
- Pečte v rúre predhriatej na 180 °C po dobu 20 minút.
- Hotové brownies vyberte aj s papierom na pečenie z pekáča a nechajte vychladnúť minimálne 2 hodiny, aby sa spevnili. Potom ich nakrájajte na kocky a podávajte – samotné, so zmrzlinou alebo ovocnou omáčkou.
Do cesta môžete pridať aj sekané lieskové orechy, mandle, arašidy alebo sušené ovocie.