Osvedčené obklady..
Boľavé hrdlo potrebuje v prvom rade teplo.
Na krk si urobte starý dobrý obklad.
Tento osvedčený prostriedok prinesie úľavu ale len vtedy ak si ho pripravíte dobre..
Priessnitzov obklad nech vás neodradí tým, že na jeho prípravu budete potrebovať studenú vodu..
Nie nepomýlila som sa..
Tento studený zaparovací obklad zabezpečí prekrvenie postihnutého miesta,čo urýchli hojivé procesy v tele..
Ak vás teda bolí hrdlo, krk si oviňte tkaninou namočenou v studenej vode.
Dávajte pozor aby dôkladne priliehala na kožu.
Ďalšou vrstvou je igelit, ktorý musí byť väčší ako mokrá látka.
No a ten prekryte suchou látkou.
Obklad nechajte pôsobiť 2 hodiny,potom si doprajte 3 – 4 hodinovú pauzu a proces zopakujte.
Naozaj sa to oplatí.
Vaše hrdlo vylieči teplo ktoré vzniká práve pôsobením studenej vody.
V kombinácii so suchou tkaninou a s igelitom sa miesto na krátky čas ochladí,
no po niekoľkých minútach sa oblasť prehreje, rozšíria sa cievy a výsledkom je urýchlenie hojivého procesu
a rozlúčka s bolesťou..
Tieto obklady nepomáhajú len boľavému hrdlu.
Môžu sa prikladať aj na dolné končatiny, hrudník, ale i celé telo pri dlhotrvajúcej horúčke.
Úľavu prinášajú aj pri reumatických bolestiach, tiež vyvrtnutým členkom.
Ak si obklad priložíte na hrudník, môžete sa rozlúčiť so suchým dráždivým kašľom.
Často kloktajte…
Rýchlejšie sa zbavíte nielen choroboplodných zárodkov, ale aj bolesti..
Aby sa tak stalo, kloktať by ste mali aspoň raz za hodinu..
Patríte k odvážnym typom?
Hrdlo si oplachujte domácou slivovicou, mikroskopický nepriatelia ju nemusia.
Rovnako sa im nepozdáva ani voda s prídavkom propolisu.
Propolis je prírodné antibiotikum,no vyznačuje sa aj dezinfekčnými a protivírusovými účinkami.
Na prípravu liečivého roztoku potrebujeme..
2 dcl teplej vody a jednu čajovú lyžičku propolisovej tinktúry.
Kloktajte ním niekoľkokrát denne..
Vynikajúce sú aj bylinné čaje s dezinfekčnými účinkami,
hlavne zápar z repíka, materinej dúšky, rumančeka alebo šalvie.
Potrebujete polievkovú lyžicu niektorej z byliniek,0,5 l vriacej vody a 15 minútové lúhovanie.
Na vyplachovanie je najvhodnejší vlažný čaj.
Chcete staviť na klasiku,
Kloktajte slanou vodou..
Na pohár vlažnej vody potrebujete lyžičku obyčajnej soli.
Má dezinfekčné účinky a zvlhčuje sliznicu,čo praje ústupu škriabania v hrdle..
Pite koľko vládzete…
Aby vás v hrdle neškriabalo zvlhčujte ho..
Nielen kloktaním, ale aj zvýšeným pitným režimom.
Pomáhajú bylinkové čaje, hlavne šalviový, skorocelový, repíkový či rumančekový.
Chvália sa skvelými protizápalovými účinkami a tým, že čaj popíjate, liečivé látky prenikajú hlbšie do hrdla..
bylinkový čaj si pripravte z lyžičky niektorej zo sušených rastlín a 1/4 l vriacej vody.
Nechajte ho 5 minút lúhovať a popíjajte 2 – 3 x denne..
Klasická slepačia…
Odporúča sa najmä pri chrípke, no pomáha aj pri boľavom hrdle.
Ak vás v ňom škriabe, uvarte si za hrniec vývaru zo sliepky a konzumujte ju aj 3 x denne.
Obdaruje vás zinkom a antibakteriálnymi látkami.
Ešte liečivejšie bude, ak do nej pred konzumáciou prihodíte nakrájaný cesnakalebo čili.
Cesnakujte..
Pri boľavom hrdle skonzumujte naraz aspoň 2 – 3 strúčiky cesnaku,
ale ešte predtým si ich nakrájajte,
alebo nastrúhajte a nechajte 10 minút postáť na tanieriku.
Počas nich uvoľnený enzým vytvára alicín.
Cesnak je vďaka nemu veľký nepriateľ baktérií, plesní a vírusov.
Nájdete v ňom aj jód, kremík, vitamíny skupiny B a látky inzulínového charakteru.
Zatočí nielen s podráždeným hrdlom, ale zriedi aj krv a zabráni tvorbe krvných zrazenín,zníži krvný tlaka prospeje črevnej chlóre.
Bojíte sa zápachu?
Cesnak nežujte ale prehltnite..
Aj cibuľa je nepriateľ…
Pri kašli, ale aj pri boľavom hrdle si ju doprajte čerstvú,
alebo si pripravte cibuľový sirup..
Väčšiu cibuľu nakrájajte na drobno, posypte cukrom alebo ju zmiešajte s medom.
Zmes nechajte odstáť niekoľko hodín ideálne cez celú noc.
Za ten čas sa z cibule uvoľní liečivý sirup,
ktorý užívajte každé dve hodiny, jednu až dve čajové lyžičky..
Daruje vám poriadnu dávku éterických a protizápalových látok,
ktoré si s choroboplodnými záškodníkmi rýchlo poradia.
V cibuli nájdete aj vitamín C a vitamíny skupiny B tiež zinok.
Konzumácia surovej cibule vás môže oslobodiť aj od zápchy,
vysokého krvného tlaku a vysokej hladiny zlého cholesterolu..
Zázvor zohreje..
Najprv vás očarí svojou citrónovo kvetinovou vôňou.
Potom šokuje svojou pikantnosťou.
Práve jej sa však poďakujte za všetko dobré, čo zázvor ponúkne.
Je to predovšetkým látka gingerol,
štruktúrou sa podobá kapsaicínu v čili papričkách a piperínu v čiernom korení.
Zázvoru pomáha tak, že ho chráni pred bylinožravcami,
a ľuďom zas svojimi skvelými protizápalovými vlastnosťami.
Okrem iného zmierni kašeľ a bolesť hrdla,
zlepšuje trávenie, zaháňa hnačku a v krvi znižuje hladinu zlého cholesterolu.
Ak na vás niečo lezie, do litra vriacej vody dajte niekoľko koliesok očisteného zázvoru,
5 – 10 minút povarte a potom 15 minút lúhujte..
Ak sa vám zunoval čistý zázvorový čaj,
zlepšite ho dvomi lyžicami sušenej mäty priepornej,
niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy a lyžicou medu.
Lieči nielen odvar ale aj koreň.
Nastrúhajte si malé množstvo a vložte do úst.
Nechajte ho chvíľu pôsobiť a až potom pikantnú zmes prehltnite.
Vyštípe vám hrdlo a rozpáli celé telo,čo drobný záškodníci neznášajú.
Ak vám čistý zázvor nechutí zmiešajte ho s medom.
Dodá mu zaujímavú chuť.
Chren a čili ho vypália tiež..
Ak zázvor príliš nemusíte, doprajte si hody s chrenom.
Dajte ho k šunke,alebo len samotný, v čerstvej alebo sterilizovanej podobe.
Pomáhajú obe formy.
Vďaka jeho pikantnosti vám zrejme vyhŕknu slzy,
začnete posmrkávať, ale stojí to za to hlavne ak vás bolí hrdlo a máte nádchu.
Uvoľní vám dutiny a poradí si aj s nepriateľmi v hrdle.
Chren zároveň dezinfikuje, pôsobí protizápalovo a normalizuje črevnú mikroflóru.
Obsahuje vitamín C a tiež draslík,aj látky ničiace baktérie, ktoré provokujú infekcie močových ciest.
Horčicové oleje sú ďalším pokladom ktorý chren v sebe skrýva..
Tie totiž uľahčujú vykašliavanie.
Pýtate sa prečo pri konzumácii chrenu vám tečie z nosa?
Po nastrúhaní totiž chren uvoľňuje silice, ktoré stimulujú sliznice a postarajú sa o odplavovanie hlienov.
Po jeho konzumácii sa dobre vysmrkáte a zrazu zistíte že sa vám dobre dýcha..
Hrdlo vám vyštípe aj čili, no s dávkami to nepreháňajte.
Priveľa papričiek môže podráždiť žalúdok a črevá.
Kapsaicín v čili papričkách podporuje krvný obeh,
zrýchľuje metabolizmus a pri nádche prečistí a uvoľní nos.
Prehreje vás..
Chcete vyskúšať niečo netradičné?
Pripravte si špeciálny nápoj z teplej vody, štipky mletého korenia a pol lyžičky mletej škorice.
prehreje vás, zmierni bolesť a pomáha aj proti chrípke a pri problémoch s trávením.
Úľavu prináša aj med.
Zjedzte ho len tak, alebo si ho pridajte do trochy mlieka ktoré si mierne zahrejete.
Med má hojivé a protizápalové účinky,zásobí vás vitamínmi a minerálmi.
Posilní vašu imunitu upokojí vás a pomôže vám zaspať.
Kedy ísť k lekárovi..
Bolesť hrdla môže byť príznakom bakteriálnej alebo vírusovej infekcie.
Je príznakom prechladnutia aj chrípky,
zápalu hltana,hrtana alebo zápalu mandlí.
Pozor!
Ak bolesť neutícha ani po troch dňoch a pridá sa teplota,
už neskúšajte domáce receptíky a zájdite za lekárom.
Zrejme musíte siahnuť po liekoch..