Bobkový list liečivý
Bobkový list dokáže pomôcť hneď na niekoľkých frontoch. Má najmä silne protizápalové, antibakteriálne, antiseptické a antimykotické účinky. Jeho denná dávka by nikdy nemala prekročiť 3 g..Vavrín vznešený napríklad pomáha znižovať hladinu krvného cukru, preto by ho mali čo najčasnejšie pridávať do jedla ľudia s diabetom druhého typu, tiež riešia problémy s nadúvaním a plynatosťou, zvyšuje chuť do jedla, znižuje hladinu zlého cholesterolu a prečisťuje pečeň a močové cesty. Rovnako zlepšuje kvalitu spánku a môžete ho vyskúšať aj ako sedatívum pri bolestiach hlavy alebo pri prechladnutí, kašli a nádche. Výborný je čaj z listov vavrínu, škorice, jablka a medu. V neposlednom rade bobkový list prospieva kĺbom. Vavrínový olej účinne pomáha pri reumatických bolestiach, artritíde aj dne.
Vavrínový čaj
Potrebujete:
- 2 bobkové listy
- 250 ml vriacej vody
Príprava
Bobkové lity (môžeme ich nastrihať na kúsky) prelejeme šálkou vriacej vody, zakryjeme a necháme 5 minút vylúhovať. Scedíme.
Užívanie
Na celkové posilnenie organizmu proti chorobám z prechladnutia a pri cukrovke pijeme vlažný vavrínový čaj dvakrát denne. Pri problémoch s trávením trikrát denne pred jedlom. Čaj pripravujeme vždy čerstvý.
Pripravte si domáci bobkový olej na kĺby a chrbát
Ingrediencie
- 6 lyžíc drvených bobkových listov
- 350 ml rastlinného oleja (slnečnicový, mandľový, olivový)
Príprava
Listy nadrvíme a zalejeme olejom. Nezavretý pohár s olejom a bylinou vložíme do vodného kúpeľa a zahrejeme na teplotu 40 ° C, vyššia teplota by znížila kvalitu. Necháme 30 minút, potom pohár z vodného kúpeľa vyberieme a pevne uzavrieme. Pohár dáme na svetlé miesto. Po 2–3 týždňoch obsah pohára prefiltrujeme cez kávový filter, listy ešte vytlačíme. Uchovávame v chlade v sklenenej nádobe.
Používanie
Olej používame na jemné masáže, pretože zlepšuje reumatické stavy, rieši bolesti chrbta, kĺbov i svalov. Bolesť kĺbov pri reumatizme mierni obklady – bobkový olej nanesieme na kúsok látky a prikladáme niekoľkokrát počas dňa na postihnuté miesta.
Bobkový nápoj s jablkom, škoricou a medom
Potrebujete:
- 2 bobkové listy
- 1 menšie jablko
- 500 ml vody
- kúsok celej škorice
- med podľa chuti
Príprava
Bobkový list a kúsok celej škorice vložíme do vriacej vody, zakryjeme a 4-5 minút povaríme. Potom pridáme na na malé kúsky nakrájané nelúpané jablko a odoberieme. Zakryjeme pokrievkou a necháme zhruba 12 minút vylúhovať. Scedíme. Podľa chuti osladíme medom.
Užívanie
Jeden hrnček nápoja vypijeme ráno na lačný žalúdok a zvyšok večer pred spaním. Uľavuje od bolestí kĺbov, hlavy (pomáha aj pri migréne) a chrbta, uvoľňuje svaly. Podporuje liečbu aj prevenciu chorôb z prechladnutia. Zlepšuje aj mozgovú činnosť a pôsobí proti stareckej demencii.
Zdroj: living.iprima.cz