Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Blahodarné účinky orechov

BRATISLAVA 29. septembra 2016 (DRAN/PR) – Vedeli ste, že ak obľubujete oriešky a doprajete si ich v pravidelných dávkach, chránite svoje zdravie? Stačí pol hrste nesolených, nepražených orechov denne a podľa vedcov sa podstatne zníži riziko srdcových ochorení.

Walnuts

Radi maškrtíte? Namiesto nezdravých keksov a cukríkov si namiešajte zmes rôznych druhov orechov a doprajte tak svojmu telu poriadnu dávku zdraviu prospešných živín, vitamínov, minerálov i množstvo antioxidantov. Samozrejme, ani pri orechoch netreba zabúdať na heslo všetko s mierou!

U nás patria medzi najrozšírenejšie a najobľúbenejšie práve vlašské orechy. Aké blahodarné účinky majú na náš organizmus tieto chrumkavé plody?

  1. podporujú správne fungovanie mozgu

– chránia neuróny pred poškodením a zlepšujú kognitívnu a motorickú funkciu mozgu a pôsobia preventívne proti demencii

  1. udržiavajú zdravý krvný obeh

– aminokyseliny pomáhajú uvoľňovať cievy, regulujú krvný tlak a spolu s nenasýtenými mastnými kyselinami chránia srdce pred infarktom myokardu

  1. zmierňujú stres

– vďaka nim dokážete lepšie zvládať napäté situácie, odstraňujú podráždenosť a prispievajú k psychickej rovnováhe

  1. chránia vlasy aj pokožku pred voľnými radikálmi

– sú bohaté na antioxidanty a vitamíny skupiny B, ktoré posilňujú vlasové korienky a spomaľujú proces starnutia

  1. povzbudzujú imunitný systém

– sú významným zdrojom zdravých tukov, magnézia a často chýbajúceho zinku, ktorý má pozitívny vplyv na imunitu a proces hojenia

 Set of walnuts

 

DÔLEŽITÉ ZÁSADY SKLADOVANIA

Aby vám vlašské orechy nesplesniveli, nechajte ich po zbere dôkladne preschnúť. Nevylúskané orechy vydržia dlho uskladnené na dobre vetranom mieste. Tma a sucho sú veľmi dôležité podmienky, pretože olej v jadrách veľmi ľahko oxiduje. Oxidácia tukov sa prejavuje horkastou chuťou a je zdraviu škodlivá.

Ak orechy zbavíme škrupiniek (najlepšie luskáčikom), veľmi dobre sa skladujú zamrazené, oddelené od iných aromatických potravín. Takto vydržia aj celý rok, až do novej úrody. Vo vzduchotesnej nádobe a v chlade ich môžete skladovať po dobu 4-6 mesiacov. Zaujímavým spôsobom, a zároveň výbornou pochúťkou sú vlašské orechy naložené v mede.

Luskac na orechy.png
luskáčik na orechy

„ORECHOVÍ“ POMOCNÍCI

Ak chcete pripraviť tradičný orechový zákusok, tortový korpus či plnku, určite budete potrebovať spoľahlivý mlynček na orechy. Mleté orechy jednoducho a efektne využijete aj na dekoráciu či spestrenie rôznych pokrmov. Spestrite si raňajky a vyskúšajte ich napríklad pridať do ovsených vločiek s jogurtom a ovocím! Navyše, mlynček na orechy je veľmi univerzálnym pomocníkom – stačí dokúpiť náhradné bubny a môžete na ňom veselo strúhať i zeleninu, zemiaky či strúhanku. Alebo zvolíte pohodlné a ekonomické riešenie v podobe súpravy mlynčeka a 5 bubienkov?

Všetko potrebné nielen na prípravu orechových pochúťok, ale aj množstvo užitočných produktov, ktoré Vám uľahčia prácu v domácnosti, záhrade, dielni i na stavbe, nájdete na www.kinekus.sk alebo v kamenných predajniach siete KiNEKUS.

Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 29. septembra 2016

Podobné články

Odporúčame

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.
Zavrieť

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...