V tomto období sú ľahko k dostaniu. Sú plné vody a ďalších, telu prospešných látok. Pôsobia blahodárne nielen na zdravie, ale sú aj elixírom krásy. Patria k teplomilným ovocným druhom a miesto ich pôvodu je Čína, odtiaľ sa postupne pestovanie rozšírilo do sveta. Sú chutné a majú mnohostranné využitie v kuchyni.
Je plná vody a prospešných látok
Broskyňa patrí medzi kôstkovice, rastie na broskyneiktorá patrí medzi teplomilné ovocné stromy. U nás sa im darí v teplejších oblastiach, pestovať môžete niekoľko odrôd. Vyžadujú teplé a slnečné stanovište a dostatok vody. Radí sa medzi chutné a populárne letné ovocie.
Sú bohaté na draslík a horčík , čo prospieva nášmu srdcu, pôsobia proti stresu a podráždenosti. Ďalším dôležitým prvkom je betakarotén , v organizme sa premieňa na vitamín A , ktorý je dôležitý pre naše oči. Betakarotén tiež chráni našu kožu.
Okrem vitamínu A , obsahuje tiež vitamín E a C, čo sú antioxidanty napomáhajúce odstraňovať z nášho tela voľné radikály a bojovať s infekciou. Sodík a tuky sa v nich vyskytujú minimálne, preto sú vhodné pri diéte. Ďalej v nich nájdeme veľké množstvo vlákniny a pôsobí ľahko laxatívne .
Broskyne pre krásu
Z broskýň sa získava výťažok alebo olej z jadier. Býva súčasťou mnohých kozmetických prípravkov. Je nedráždivý, má výborné regeneračné a hydratačné účinky. Pridáva sa do mydiel, pleťových krémov, balzamov, pleťových vôd a masážnych prípravkov. Hodí sa aj pre podráždenú a citlivú pokožku.
Tinktúra z broskyňových listov
Tinktúra z broskyňových listov sa využíva v ruskej ľudovej medicíne najmä pri nádorovom ochorení . Listy broskyne obsahujú vo veľkom množstve flavonoidy. Tinktúra uľavuje najmä v 3. a 4. štádiu od bolestí a nechutenstva. Využíva sa pri rakovine hrtana, jazyka, žalúdka, čriev, obličiek, prsníka, štítnej žľazy a prostaty. Zvyšuje tiež hladinu hemoglobínu v krvi.
Ako si tinktúru vyrobiť:
Budeme potrebovať približne 130 g čerstvých listov broskyne, alkohol s koncentráciou 40% a viac. Listy dáme do sklenenej fľaše a zalejeme alkoholom. Umiestnime na tmavé miesto a ponecháme pôsobiť minimálne 10 dní, ideálne dlhšiu dobu. Každý deň pretrepávame. Po uplynutí doby scedíme a prelejeme do tmavej fľaše. Ako prevencia postačí 4 kvapky tinktúry denne.
Broskyne v kuchyni
Broskyňa má veľké množstvo využitia v kuchyni. Môžeme z nich pripraviť džem, chutney, koláče, ovocné knedle, zapekať v rúre, pridávať k mäsu, receptov je naozaj nepreberné množstvo.