Med je veľmi cenný produkt pre zdravie. Považoval sa za elixír života a nektár bohov. Používame ho do varenia, pečenia, alebo ako dochucovadlo. Má božskú chuť a veľa zdravotných výhod. Pri otvorení medu ale môžete zbadať bielu penu na povrchu. Je tento med pokazený alebo ho môžme v kľude konzumovať?
Čo znamená, keď nájdeme na mede biely povlak?
Nemusíte sa obávať, povlak na mede je nezávadný, takže ho nemusíte ani vyhadzovať.
Med sa robí pomocou odstredivky. Odstredením sa prevzdušní. Vzduchové bubliny zachytené v hustej melase sa nemôžu dostať na povrch.
Vzduch vstupujúci do medu pri kryštalizácii spôsobuje efekt zafarbenia alebo infiltrácie. Toto sfarbenie sa nazýva blednutie, ktoré nadobúda rôzne abstraktné podoby.
Môže byť škodlivý?
Biela pena na povrchu medu môže naznačovať, že sa v ňom nachádzajú kvasinky. Ale nie sú nebezpečné. To aj dokazuje, že med je biologicky aktívny a nebol podrobený tepelným procesom.