Biely jogurt nemusí byť nutne len na olovrant alebo raňajky. Je to výživné jedlo, ktoré poskytuje probiotiká, skvele vie zasýtiť, je ideálny a ľahkou desiatou. Môžete ho doplniť o ovsené vločky, med, ovocie a podobne. Skvelý je aj ako dressing do šalátov či k príprave dipov. Jogurt však môžete používať na mnoho ďalších vecí. Ako ho v domácnosti využívať?
Pomáha zjemniť mäso
Áno, také kuracie mäso asi jogurt moc potrebovať nebude, pretože ide o mäkké a chutné mäso, ale napríklad jahňacie mäso je tvrdé. A práve marináda z jogurtu vie mäso zjemniť a dodať mu nevšednou a lahodnú chuť. Najlepšie je použiť polotučný alebo tiež plnotučný jogurt, kde nebývajú žiadne zbytočné látky, ktoré zvyčajne v nízkotučných jogurtoch nahrádzajú tuk.
Kvasí zeleninu
Jogurt obsahuje lactobacillus, čo je baktéria, ktorá produkuje kyselinu mliečnu. Chcete uchovať zeleninu, potom jej môžete naložiť do čistej a vzduchotesnej nádoby, to celé posypte nejodizovanou soľou a celé to zalejte destilovanou vodou. Akonáhle sa začne kvasenia, potom sa pridáva srvátka.
Pomoc proti popáleninám
Popáleniny nie sú nič príjemné a či už je to od slnka alebo od ohňa, rozpáleného oleja či čohokoľvek iného. Poznáte to, keď počas varením omylom siahnite bez rukavice na hrniec, z panvice na vás padne kvapôčka oleja? Štípe to, páli to a vy ihneď bežíte do kúpeľne, kde si dávate na ranu studenú vodu a v mrazáku hľadáte, čo si na popáleninu dať. Vyskúšajte namiesto toho jogurt! Akonáhle sa popálite, pridajte na popáleninu jogurt a nechajte asi desať minút účinkovať.
Starostlivosť o ruky
Na zvláčnenie pokožky sa využívajú najrôznejšie hydratačné krémy a séra, ktoré pomáhajú. Obsahujú kyselinu mliečnu, ktorá pomáha v starostlivosti o telo a pokožku. Avšak mnohokrát lacnejšie alternatívou môže byť aj obyčajný jogurt. Ten obsahuje kyselinu mliečnu tiež. Stačí ho len aplikovať podobne ako krém.
Výroba syra
Z jogurtu môžete vyrobiť smotanový syr. Stačí si len kúpiť plnotučný jogurt, naliať ho do sita. Pod neho ešte dajte nejakú látku alebo plátno. Sito dajte nad misu a následne uložte do chladu, do chladničky. Nechajte pôsobiť cez celú noc, kým nie je konzistencia taká, ktorú chcete mať.