Biely jed: Vedeli ste, čo všetko robí jeho konzumácia s Vaším telom?

Zdieľať
Cukor

O rizikách prehnaného požívania cukru vie dnes každý. Každý z nás tiež videl obrázok, na ktorom sú rôzne obľúbené pochutiny zobrazené vedľa toľkých kociek cukru, koľko ho samy obsahujú. Tušíme, že ideálna je konzumácia cukrov v ovocí, ale tým naše vedomosti často končia. Ideálnou dennou dávkou cukru je šesť lyžičiek pre ženu a deväť pre mužov. Malý kúsok čokolády ešte nikdy nikomu neublížil, ale je potrebné počítať s tým, že cukor sa často ukrýva aj v potravinách, v ktorých by sme ho ani v najmenšom nečakali. Iste, nadbytok cukru spôsobuje obezitu. Viete ale, na aké ďalšie problémy vytvárate svojmu telu, keď si doprajete nadbytočné množstvo sladkostí?

Rýchly nárast aj pokles energie a starnutie ako bonus

Iste ste už počuli slovné spojenie rýchle cukry? Reč je práve o obyčajnom, rafinovanom cukre. Jeho zloženie pôsobí tak, že Vás rýchlo nakopne, hladina cukru vyletí  do nebies, ale potom sa rovnakou rýchlosťou rúti späť dole, alebo možno ešte nižšie, takže budete tam, kde ste boli.  Nadmerná konzumácia cukru vedie aj k výkyvom hladiny chrómu či inzulínu, ktoré Vám môžu z dlhodobého hľadiska nenávratne poškodiť transport krvného cukru. Sladké nesvedčí ani Vašej pokožke. Prebytok cukru môže spôsobiť jej predčasné starnutie i vyrážky.

Pozor, na cukru vzniká závislosť ako každá iná

Všetci vieme, aké to je, keď človeka chytí  chuť na sladké. Ak robíte nálety na sklad  sladkostí pravidelne, možno už patríte medzi závislé. Jediným východiskom je potom totálne vysadenie všetkého sladkého a sugar free stravovanie. Začiatky sú krušné, ale nakoniec sa budete cítiť oveľa lepšie a budete plní energie, čo sa Vám s tabuľkou čokolády stane len ťažko.

  • zvýšené riziko vzniku cukrovky
  • zvýšené riziko rozvoja  pečene
  • zvýšená hladina krvného tlaku
  • vplyv na vznik srdcových chorôb
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané