Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Baza čierna liek ktorý chutí…

reklama:

Staré české príslovie  vraví:

“Před heřmánkem smekni, před bezem klekni”

Bezinky.jpg

výskyt:

Čierna baza je rozšírená v Európe aj v  Ázii,

u nás sa hjne  vyskytuje pri plotoch, na rumoviskách,

v lesoch, hájoch a krovinách.

Kvitne v júni, nové výhony niekedy aj v septembri.

Plody dozrievajú koncom augusta .

 

Popis:

Čierna baza je ker, niekedy až stromovitého vzrastu, s bohato zloženými okolíkmi

silne zapáchajúcich krémovo bielych kvetov.

Plody sú čierne šťavnaté kôstkovice, obsahujúce veľké množstvo čiernofialovej šťavy.

Správy o existencii čiernej bazy nachádzame v prameňoch starých tisícky rokov.

Údajne práve z jej dreva bol zhotovený kríž, na ktorom zomrel Ježiš .

 

Zberaná časť:

Kvety (Flos sambuci), plody (Fructus sambuci) a listy (Folium sambuci).

 

zbierame:

Kvety môžeme trhať v júni a v júli,

plody v tvare guľôčok dozrievajú od augusta do septembra a listy od mája do júla.

008960.jpg

 

zber:

Na jar sa zbiera kvetenstvo.

Odstrihávame sa ukladáme  do košíkov, aby sa nezaparili.

Sušíme celé trsy kvetov, najlepšie zavesená na šnúrach,

prípadne v malej slabej vrstve, vždy v tieni max. Do 45 ° C.

Dbáme na to, aby kvet nezhnedol, lebo potom  sa stáva bezcenným.

Na jeseň sa zbierajú a vykupujú plody – bazy.

Sušenie musíme začať na slnku, ale dosúšať umelým teplom tak, aby sa dali potom odtrhnúť stopky.

Dobre usušené plody majú čiernofialová farbu,

lesknú sa, majú kyslasto sladkú chuť.

Čerstvé kvety majú nepríjemný prenikavý zápach, ktorý po usušení zmizne.

Droga si zachováva silný, ale celkom príjemný charakteristický pach.

 

Účinné látky:

Kvety obsahujú silice, slizy, triesloviny, glykozidy (sambunigrin a rutín),

organické kyseliny (jablčnú, octovú, valérovú) a vitamín C.

Plody obsahujú cukry, kyselinu jablčnú, triesloviny, pektín,

v čerstvom stave vitamín C,

v šupke a v semenách vitamín a a skupinu vitamínov B: B1, B2, B6, B12 a kyselinu panthotenovú.

Listy obsahujú živicu, glykozidy, sambunigrin, sambucin a dosť veľké množstvo vápnika.

 

použitie:

Pôsobí antiskleroticky, regeneruje pečeňové bunky a preventívne pôsobí proti rakovinám všetkého druhu.

Sladený a horúci čaj má väčší preháňajúci účinok.

 

Kvet bazy čiernej sa používa samostatne alebo v zmesi s lipovým kvetom.

Pozor: Bazu nejedzte za surova, pretože môže vyvolávať príznaky otravy.

 

Čaj zo sušených kvetov (nálev):

  • pijeme ako prostriedok potu pudný pri
  • prechladnutí ,
  • začínajúcej chrípke ,
  • nádche ,
  • kašli
  • a pri horúčke .

Zladíme ho cukrom, medom, skorocelovým sirupom (skorocel prevaríme s cukrom).

015753.jpg

 

Chladný nesladený čaj popíjame pri

  • žalúdočných nevoľnostiach ,
  • žalúdočnej a črevnej kolike ,
  • žalúdočných kŕčoch ,
  • k uvoľneniu plynatosti ,
  • pri žlčníkových ťažkostiach ,
  • menštruačných bolestiach 
  • neuralgických bolestiach ,
  • migréne .

 

Vlažný nesladený čaj pijeme po šálkach proti

  • zápche ,
  • vysokému krvnému tlaku ,
  • ako močopudný prostriedok,
  • pri obličkových chorobách
  • chorobách močového mechúra ,
  • obličkových a močových kameňoch,
  • prostate ,
  • vodnateľnosti ,

 

Nesladený vychladený čaj pijeme po šálkach pravidelne jednu hodinu po jedle

  • upraveniu zažívacích porúch
  • a ako mierne preháňajúci prostriedok .

Bez 10.jpg

 

kloktáme:

  • pri bolestiach v krku ,

 

vlažným čajom vyplachujeme ústnu dutinu pri

  • bolestivých a krvácajúcich ďasnách ,

 

teplý odvar držíme po dúškoch v ústach

  • pri zachrípnutí ,
  • začínajúcom kašli ,
  • bolení hrdla ,
  • obtiažnom odkašliavaní ,
  • zápalu ďasien ,
  • opuchu ďasien
  • a pri aftách v ústach .

 

Žujeme pri bolení zubov , Bazovú vetvičku

 

obklady:

Obklady z teplého odvaru prikladáme tiež na

  • vonkajšie opuchy (napr. po vytrhnutí zuba – v zmesi s rumančekom)

Img_9475.jpg

 

Čaj z listov (nálev):

  • čistí krv ,
  • je močopudný
  • laxatívny .

 

Môže sa užívať len dva mesiace!

 

tinktúra

  • sa užíva 3x denne 8 kvapiek pri
  • svalovom a kĺbovom reumatizme ,
  • nadmernom potení ,
  • pri suchých slizniciach v nose (najmä po prebudení),
  • akútnej nádche ,
  • kŕčoch v oblasti hrtana ,
  • pri nadmernom vylučovaní moču ,
  • bolestiach kĺbov a svalov ,
  • zápaloch a zahlienení horných dýchacích ciest,
  • horúčkovitých ochoreniach z prechladnutia
  • astmy bronchiale .

 

Obklady z lístia :

Mladé listy rozomelieme alebo rozválcujeme valčekom na rezance a prikladáme na

  • bolestivé zápaly kĺbov ,
  • Znehybnené kĺby ,
  • na končatiny postihnuté reumatizmom .

 

Bazový ocot:

Používame k obkladom a na masírovanie

  • únavou natiahnutých svalov
  • bolestivých svalov

– Jedno až dve kvetenstvá naložíme do 1 litra octu a necháme stáť 14 dní na slnku.

Potom zlejeme a precedíme.

Bezinky 1.jpg

 

Bazová nevarená šťava:

Prenikavé úspechy čiernych bobúľ, ma utvrdili v názore, že čierna baza,

zvlášť čerstvá nezvarená šťava z plodov, má v sebe protizápalový  faktor.

 

Tento prírodný liek odporúčam ako pomocnú liečbu

  • pri bolestivých zápaloch trojklanného nervu
  • a sedacieho nervu (ischias).
  • Množstvo vitamínu C2 chráni proti
  • zápalu pľúc
  • V Baze bola nájdená aj látka
  • znižujúca krvný cukor.

 
Najjednoduchší a pritom doteraz najúčinnejší spôsob výroby a použitia je nasledujúci:

Z košíka natrhaných plodov vytlačíme dreveným lisom

(šťava nesmie prísť do styku s kovovými predmetmi, ako je masový strojček)

alebo jednoducho len tlakom rúk šťavu, ktoré majú dozreté plody veľké množstvo.

Do pollitrovej fľaše vlejeme 50 ml čistého liehu alebo 100 ml rumu,

brandy či vodky, na hrot noža Petolu (benzoanu sodného alebo kyseliny benzoovej)

a ostatok dolejeme čistou (možno ak prefiltrovanú šťavou).

Takto pripravená tekutina vydrží v chlade uložená až do nasledujúcej úrody plodov.

Benzoan a lieh (v akejkoľvek vyššie menovanej podobe) zosilňuje účinok a robí šťavu stráviteľnejšou.

Pri ťažkostiach (špeciálne bolestivom zápale trojklaného nervu a ischiasu )

sa užíva po jedle 3x denne 1 lyžica, ak je pripravená s liehom alebo 4 lyžice s ostatnými destilátmi.

Je dobré zajesť kúskom suchého chleba.

Ak je šťava použitá nalačno alebo vo väčšom množstve, môže spôsobiť žalúdočné problémy,

nechutenstvo, výnimočne aj zvracanie či hnačku.

Podľa potreby sa užíva 5 až 14 dní.

Bezinky 1 1.jpg

 

 

Bazový lekvár:

Užívame 3-4 lyžice denne po dobu 1-2 týždňov pri všetkých

  • neuralgiách ,
  • ischiase ,
  • zápale trojklanného nervu ,
  • zápale medzirebrového nervu ,
  • neuralgických bolestiach hlavy ,
  • reumatizme
  • proti zápche .

 

– Očistené vyzreté plody dobre rozvaríme s vodou na kašu.

Necháme vychladnúť, prelisujeme, pridáme cukor (1/2 kg na liter šťavy),

trochu pektogelu a zvaríme za stáleho miešania do zhustnutia.

Pozor aby sa lekvár nepripálila – zhorkne a nedá sa jesť!

Ukladáme do malých pohárov, previažeme dvojitým celofánom alebo je normálne zavaríme a uložíme.

Po otvorení čoskoro spotrebujeme, pretože ľahko plesnivejšie, hlavne vo vlhkom prostredí.

 

Bazový diabetický rôsol:

Vyzreté plody rozvaríme, vylisujeme, do šťavy pridáme umelé sladidlo,

pektogel a 0,5 hodiny varíme.

Uzavrieme do malých pohárov a sterilizujeme.

Ukladáme do studenej miestnosti.

Bazové víno:

Do 1 l bieleho vína dáme 100g vylisovanej šťavy alebo džemu,

prípadne 50 g sušenej bazy.

Uzavrieme a uložíme na 3 dni do chladu.

Užívame každé 2 hodiny polievkovú lyžicu pri neuralgii.

V Taliansku sa Bazovou šťavou falšovalo portské víno,

ktoré bolo vplyvom toho veľmi liečivé, a tým sa vraj prišlo na účinky bazových drog.

Stiahnut 5.jpg

 

Domáce bazové víno:

Celé bazové plody otrháme, necháme očistené asi 2 dni odležať,

potom oberieme zo stopiek, dáme do 4 litrovej fľaše od uhoriek,

oviažeme papierom, ten popicháme a necháme asi 4 dni stáť.

Potom prepasírujeme a pridáme 900g cukru.

Šťava sa zvarí a víno je hotové.

 

Bazovej víno z varenej bazy:

Baza sa vo vodnom kúpeli povarí a vylisujeme z nej  šťavu.

Na liter šťavy dáme liter vody, 500g cukru a 10g kvasníc.

Vylisované zvyšky bazy môžeme ešte raz vylúhovať jedným litrom vody,

do ktorej dáme ešte 250g cukru a pridáme do muštu.

Kvasenie trvá asi 14 dní a potom možno víno stočiť.

Ak je bazové víno dobre prekvasené a všetok cukor je vykvasený na lieh,

je takéto víno vhodné aj pre chorých  na cukrovkou .

Images 1 4.jpg

 

Bazové portské víno:

  • 5 l bazovej šťavy,
  • 2,5 – 3 kg cukru,
  • 3 klinčeky,
  • 2 zrna nového korenia.

Všetko sa krátko povarí a doleje do 10 litrov prevarenou vodou.

Potom pridáme jeden balíček živnej soli a 2 balíčky vínnych kvasiniek značky Portské.

Necháme 48 hodín predtým zakvasiť do šťavy alebo v muštu.

Víno necháme pod kvasnou zátkou skvasiť.

Po búrlivom kvasení pretočíme, necháme znovu kvasiť a ešte niekoľkokrát pretočíme.

Pravidelne dolievame.

 

Vermutové bazové víno:

  • Do 10 litrov bazového portského vína stočeného po prvom búrlivom kvasení pridáme
  • kôru z jedného pomaranča,
  • 5g paliny,
  • 2g horcového koreňa,
  • 1g korenie angeliky,
  • 3 klinčeky,
  • 2 zrna nového korenia,
  • 1g listu mäty piepornej,
  • 1g listu medovky,
  • 1g celej škorice,
  • 3g puškvorca,
  • 1g feniklu alebo iné vermutové aromatické korenie.
  • Pridáme ešte 1000g cukru a jedny kvasinky Portské.
  • Po skončení kvasenia pretočíme a môžeme prisladiť podľa chuti.

 

Šťava a likér z bazy:

  • 2 litre čiernych guličiek bazy,
  • 1 liter vody,
  • 1 kg cukru,
  • 2 sáčky vanilkového cukru,
  • 4 lyžice odvaru čiernej kávy,
  • 1 dl rumu.

Guličky bazy vyberáme aby boli prezreté.

Uvaríme je v 1 litri vody a dobre precedíme.

Potom do šťavy pridáme cukor, varíme 5 minút, pridáme vanilku

a nakoniec 4 lyžice odvaru čiernej kávy.

Veľmi dobre sa osvedčuje káva instantná.

Do vychladnutej šťavy pridáme rum.

Pre labužníkov získanú šťavu zmiešame s hanácku vodkou v pomere 1: 1.

Tento likér vraj chutí veľmi ženám .

 

 

 

 

Babičkin bazový likér:

Natrháme dostatočné množstvo bazy, oberieme od stopiek a povaríme.

Vopred pridáme kyselinu citrónovú podľa chuti.

Šťavu prelisujeme, precedíme cez plátno, aby sa zadržali všetky vločky.

Okyslením šťavy dosiahneme krásnu červenú farbu.

Na 1 liter šťavy pridáme 10g klinčeka a zvaríme ho s 500g cukru.

Po vychladnutí pridáme 1 liter 40% liehoviny (rumu).

Výsledný likér má mať asi 20% alkoholu.

 

Med z kvetov čiernej bazy:

  • 25 kvetov z čiernej bazy,
  • 1 veľký citrón,
  • 1 liter vody,
  • 1 kg kryštálového cukru.

Citrón dobre olúpeme a nakrájame na plátky.

Kvety umyjeme a ostriháme veľké stonky.

Kvety spolu s olúpaným citrónom povaríme 20 minút v litri vody,

potom zmes odstavíme a necháme vylúhovať 24 hodín.

Druhý deň všetko precedíme cez plátno a vytlačíme.

Do vzniknutej šťavy pridáme cukor a varíme tak dlho,

až sa hmota začne ťahať.

Med ochutnáme a podľa chuti ešte môžeme pridať citrón.

Horúci med plníme do pohárov.

 

Polievka z kvetov čiernej bazy:

Očistený, spláchnutý kvet varíme v mlieku,

pridáme cukor, štipku soli a potom zašľaháme žĺtky.

Ako vložka sa podávajú snehové halušky.

 

Baza ako čučoriedkový – džem:

  • 2 kg jabĺk,
  • 1 kg bezových bobuliek,
  • 0,8 kg kryštálového cukru,
  • 30 g kyseliny citrónovej, prípadne šťava z dvoch citrónov,
  • 1 – 2 dl rumu.

Jablká dobre umyjeme, rozvaríme, prelisujeme a ešte povaríme.

Pridáme bazové bobuľky a ďalej varíme.

Do rozvareného džemu vmiešame kryštálový cukor,

varíme asi 10 minút a skúšame, či džem už želíruje.

Tesne pred dokončením vmiešame kyselinu citrónovú alebo šťavu z citróna.

Tento džem je výborný na omelety.

 

Rezne z bazy :

  • 3 vajcia,
  • trochu soli,
  • trochu vegety,
  • 2-3 lyžice mlieka alebo smotany,
  • hladká múka podľa potreby.

Z vajec, mlieka, soli a múky vyšľaháme husté jemné cestíčko.

Na vyprážanie vyberáme polorozvinuté kvety bazy.

Najprv ich dobre umyjeme, necháme odkvapkať, namočíme do hladkej múky a potom ponoríme do cestíčka.

Smažíme vo vysokej vrstve, najlepšie rastlinného tuku.

Podávame so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátm.

Pre deti môžeme urobiť aj zo sladkého cesta podobné ako omelety.

V tom prípade posypávame so škoricovým cukrom.

reklama:

Najčítanejšie za 24 hodín

Autor Dátum 25. mája 2016

Podobné články

Odporúčame

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.
Zavrieť

Používaním tejto stránky súhlasíte s ukladaním cookies. Viac info tu...