Banány – Liečia srdce aj kosti
O banánoch sa traduje, že v nich nie je veľa nutrične cenných látok – opak je však pravdou!
Banány vás môžu v mnohom prekvapiť …
Banán je obľúbenou, rýchlou, prakticky zabalenou a zdravou desiatou (niekedy aj raňajkami).
Na rozdiel od rôznych „desiatových sušienok“ však neobsahuje chemické farbivá a konzervanty,
zato je prirodzeným zdrojom vlákniny a niektorých vitamínov a minerálov.
Banány sú vďaka mizivému obsahu tuku veľmi ľahko stráviteľné
a vzhľadom na vysoké množstvo sacharidov rýchlo poskytnú chýbajúcu energiu.
Samozrejme, že dovážané a umelo dozrievané plody vzbudzujú aj určité výživové otázniky,
a prirodzene ich nemožno porovnávať s banánmi,
ktoré je možné si v ich domovských krajinách odtrhnúť priamo zo „stromu“
(banánovník je však v skutočnosti bylina).
Ak by sme chceli jesť naozaj čerstvé banány,
museli by sme za nimi pravdepodobne cestovať – zrelé banány sú citlivé na manipuláciu,
ich trvanlivosť je omnoho kratšia, a tak sa na diaľkovú prepravu sa príliš nehodia.
Žiadny tuk, napriek tomu veľa energie
Dominantnou živinou v banánoch sú sacharidy;
v 100g banánu (menší banán) ich je úctyhodných 23 g.
Až polovicu tohto množstva predstavujú jednoduché cukry, schopné dodať energiu takmer okamžite.
Celková energia, ktorú nám zo 100 g sladkej aromatickej hmoty poskytne, činí v priemere 380 kJ.
Pre lepšiu predstavu; 100 g jablka (menšie jablko) obsahuje v priemere 250 kJ,
jedna tatranka (1 ks / 50 g) naopak cez 1000 kJ!
Banány ďalej obsahujú iba zanedbateľné množstvo tukov, 1 – 2 g bielkovín, 2 – 3 g vlákniny.
Zvyšok objemu činí voda.
Vzhľadom k minimálnemu množstvo tuku,
rozumnému objemu vlákniny a prítomnosti jednoduchých, ľahko vstrebateľných cukrov,
sa banány radia medzi ľahko stráviteľné potraviny, ktoré nezaťažujú trávenie.
Ale pozor, iba v prípade, ak sú zrelé!
Žiadne vitamíny? Ale kdeže!
O banánoch sa traduje, že síce chutia, ale moc zdraviu prospešných látok neobsahujú,
čo ale nie je pravda!
Banány obsahujú významné množstvo draslíka, ďalej potom horčík,
vápnik, menšie množstvo železa, fosforu a zinku.
Z vitamínov sú prítomné najmä vitamíny radu B, provitamín A a malé množstvo vitamínu C.
Banán ako liek
Vzhľadom k značnému množstvo draslíka a malému množstvo sodíka sú banány ovocím „tlakárov“.
Na vysoký krvný tlak a s ním súvisiace ochorenia srdca pôsobí preventívne aj liečebne.
Konzumácia zdravých potravín bohatých na draslík, teda aj banánov, pomáha eliminovať vznik osteoporózy u žien majúcich v jedálničku nadbytok soli.
Banány sú vzhľadom k svojmu zloženiu skvelým, diétnym a ľahko stráviteľným jedlom po infekčných hnačkách a pri ďalších chorobách tráviaceho traktu.
Neobsahujú horšie stráviteľný tuk, napriek tomu je v nich dostatok energie.Napríklad vo Veľkej Británii a ďalších krajinách je v lekárňach bežne dostupný banánový extrakt účinný pri chronických zápalových ochoreniach zažívacieho traktu; napriklad pri Crohnovej chorobe.
Banán je osvedčené prírodné antacitum mierniace pálenie záhy.
Zrelý je pehatý
A ako má vyzerať zrelý banán?
Banán odrody „Cavendish“, na ktorý sme zvyknutí z našich obchodov, by mal byť „pehatý“
žltý – presnejšie pekne žlto vyfarbený s jemnými hnedými pehami.
A pozor, banány nepatria do chladničky, pri teplotách pod 10 ° C sčernejú a stratia chuť aj arómu.
Inak však vyzerá zrelý zeleninový banán (plantain), ktorý možno v kuchyni používať aj napriek tomu je jeho šupka ešte zelená.
Tieto veľké škrobnaté plody sa varia či smažia a podávajú sa obvykle ako príloha (kaša, vyprážané lupienky a pod.).
Zo sušených plantaintov sa tiež melie múka.
Avšak exotických odrôd banánov, podobne ako u nás jabĺk, je celý rad a väčšina z nich je bohužiaľ nevhodná k exportu.
Fakty o umelom dozrievaní
V prípade, že by sa banány nenechávali dozrievať umelo,
pravdepodobne by sme si na nich nepochutnávali.
(a ak áno, boli by vzhľadom na náklady na dopravu a manipuláciu nesmierne drahé).
Cesta zrelého banánu na náš stôl musí byť krátka, zrelý banán je „zraniteľnejší“ a oveľa rýchlejšie sa kazí.
A tak sa banány zberajú zelené, putujú k nám niekoľko dní v lodiach a po vyložení putujú ďalšou prepravou po našej republike.
Dozrievajú v špeciálnych komorách za pomoci etylénu – plynu, ktorý sa z ovocia aj počas prirodzeného vyzrievania uvoľňuje a celému procesu napomáha.
- PRAKTICKÝ TIP: Ak chcete, aby vám banány rýchlo „dozreli“, umiestnite ich blízko jabĺk, alebo ich ponechajte v igelitovom vrecúšku spolu s jablkami. Z jabĺk sa uvoľňuje etylén a banány dozrejú rýchlejšie.