Banány- Liečia srdce aj kosti

Zdieľať
How to lose weight fast and easy with the japanese morning banana diet.jpg

O banánoch sa traduje, že v nich nie je veľa nutrične cenných látok – opak je však pravdou!

Banány vás môžu v mnohom prekvapiť …

Cach lam mo hinh xam 2.png

Banán je obľúbenou, rýchlou, prakticky zabalenou a zdravou desiatou (niekedy aj raňajkami).

Na rozdiel od rôznych „desiatových sušienok“ však neobsahuje chemické farbivá a konzervanty,

zato je prirodzeným zdrojom vlákniny a niektorých vitamínov a minerálov.

Banány sú vďaka mizivému obsahu tuku veľmi ľahko stráviteľné

a vzhľadom na vysoké množstvo sacharidov rýchlo poskytnú chýbajúcu energiu.

Samozrejme, že dovážané a umelo dozrievané plody vzbudzujú aj určité výživové otázniky,

a prirodzene ich nemožno porovnávať s banánmi,

ktoré je možné si v ich domovských krajinách odtrhnúť priamo zo „stromu“

(banánovník je však v skutočnosti bylina).

Ak by sme chceli jesť naozaj čerstvé banány,

museli by sme za nimi pravdepodobne cestovať – zrelé banány sú citlivé na manipuláciu,

ich trvanlivosť je omnoho kratšia, a tak sa na diaľkovú prepravu sa príliš nehodia.

Banana fb.jpg

 Žiadny tuk, napriek tomu veľa energie

Dominantnou živinou v banánoch sú sacharidy;

v 100g banánu (menší banán) ich je úctyhodných 23 g.

Až polovicu tohto množstva predstavujú jednoduché cukry, schopné dodať energiu takmer okamžite.

Celková energia, ktorú nám  zo 100 g sladkej aromatickej hmoty poskytne, činí v priemere 380 kJ.

Pre lepšiu predstavu; 100 g jablka (menšie jablko) obsahuje v priemere 250 kJ,

jedna tatranka (1 ks / 50 g) naopak cez 1000 kJ!

Banány ďalej obsahujú iba zanedbateľné množstvo tukov, 1 – 2 g bielkovín, 2 – 3 g vlákniny.

Zvyšok objemu činí voda.

Vzhľadom k minimálnemu množstvo tuku,

rozumnému objemu vlákniny a prítomnosti jednoduchých, ľahko vstrebateľných cukrov,

sa banány radia medzi ľahko stráviteľné potraviny, ktoré nezaťažujú trávenie.

Ale pozor, iba v prípade, ak sú zrelé!

Žiadne vitamíny? Ale kdeže!

O banánoch sa traduje, že síce chutia, ale moc zdraviu prospešných látok neobsahujú,

čo ale nie je pravda!

Banány obsahujú významné množstvo draslíka, ďalej potom horčík,

vápnik, menšie množstvo železa, fosforu a zinku.

Z vitamínov sú prítomné najmä vitamíny radu B, provitamín A a malé množstvo vitamínu C.

How to lose weight fast and easy with the japanese morning banana diet.jpg

Banán ako liek

Vzhľadom k značnému množstvo draslíka a malému množstvo sodíka sú banány ovocím „tlakárov“.

Na vysoký krvný tlak a s ním súvisiace ochorenia srdca pôsobí preventívne aj liečebne.

Konzumácia zdravých potravín bohatých na draslík, teda aj banánov, pomáha eliminovať vznik osteoporózy u žien majúcich v jedálničku nadbytok soli.

Banány sú vzhľadom k svojmu zloženiu skvelým, diétnym a ľahko stráviteľným jedlom po infekčných hnačkách a pri ďalších chorobách tráviaceho traktu.

Neobsahujú horšie stráviteľný tuk, napriek tomu je v nich dostatok energie.Napríklad vo Veľkej Británii a ďalších krajinách je v lekárňach bežne dostupný banánový extrakt účinný pri chronických zápalových ochoreniach zažívacieho traktu; napriklad pri Crohnovej chorobe.

Banán je osvedčené prírodné antacitum mierniace pálenie záhy.

Zrelý je pehatý

A ako má vyzerať zrelý banán?

Banán odrody „Cavendish“, na ktorý sme zvyknutí z našich obchodov, by mal byť „pehatý“

žltý – presnejšie pekne žlto vyfarbený s jemnými hnedými pehami.

A pozor, banány nepatria do chladničky, pri teplotách pod 10 ° C sčernejú a stratia chuť aj arómu.

Inak však vyzerá zrelý zeleninový banán (plantain), ktorý možno v kuchyni používať aj napriek tomu je jeho šupka ešte zelená.

Tieto veľké škrobnaté plody sa varia či smažia a podávajú sa obvykle ako príloha (kaša, vyprážané lupienky a pod.).

Zo sušených plantaintov sa tiež melie múka.

Avšak exotických odrôd banánov, podobne ako u nás jabĺk, je celý rad a väčšina z nich je bohužiaľ nevhodná k exportu.

7368771_orig.jpg

Fakty o umelom dozrievaní

V prípade, že by sa banány nenechávali dozrievať umelo,

pravdepodobne by sme si na nich nepochutnávali.

(a ak áno, boli by vzhľadom na náklady na dopravu a manipuláciu nesmierne drahé).

Cesta zrelého banánu na náš stôl musí byť krátka, zrelý banán je „zraniteľnejší“ a oveľa rýchlejšie sa kazí.

A tak sa banány zberajú zelené, putujú k nám niekoľko dní v lodiach a po vyložení putujú ďalšou prepravou  po  našej republike.

Dozrievajú v špeciálnych komorách za pomoci etylénu – plynu, ktorý sa z ovocia aj počas prirodzeného vyzrievania uvoľňuje a celému procesu napomáha.

Bananas flickr ian ransley design dog ccby20.jpg

  • PRAKTICKÝ TIP: Ak chcete, aby vám banány rýchlo „dozreli“, umiestnite ich blízko jabĺk, alebo ich ponechajte v igelitovom vrecúšku spolu s jablkami. Z jabĺk sa uvoľňuje etylén a banány dozrejú rýchlejšie.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané