Babské rady na pripálené hrnce

Zdieľať
Bez nazvu 1 – obnoveny 2.jpg

Určite sa to občas stane aj vám.
Na chvíľku sa zakecáte s kamarátkou, zamyslíte sa nad prácou,
zabudnete sa s deťmi alebo proste len nezamiešate ohrievané jedlo vybraté z chladničky,
ktoré je oveľa hustejšie, než keď ste ho tam dávali.

Burnt marmalade pan 1.jpg

Stačí pár minút a pripálený kastról je na svete.

A vydrhnúť ho nebýva ľahké.

Tu je pár trikov našich babičiek, ako ho vyčistiť ľahko a bez zbytočného drhnutia.

Za  pomoci Soli..

Či už budete používať ktorúkoľvek z nižšie uvedených metód,

vždy z hrnca najskôr opatrne odstráňte čo najväčšie množstvo pripálených zvyškov jedla.

Potom doň buď vlejte vriacu vodu,

alebo ju v ňom uveďte do varu.

Následne vmiešajte väčšie množstvo soli,

nebojte sa do vody nasypať pokojne celé kilo.

Často totiž záleží práve na sile soľného roztoku.

Potom hrniec s roztokom odstavte približne na 24 hodín.

Po uplynutí tejto doby slanú vodu znova uveďte do varu a krátko povarte.

Po chvíľke môžete skúsiť opatrne drevenou špachtličkou pripáleniny na dne uvoľniť.

Obsah potom vylejte a hrniec normálnym spôsobom vyčistite.

Pripálenina by mala zmiznúť.

Cleanpanbottom.jpg

Čaj

Ak ste obsah v hrnci nepripálili príliš a ste milovníci čierneho čaju, môžete vyskúšať ten.

Pripravte si z neho silnejší odvar, pridajte trochu soli a nechajte 24 hodín odstáť.

Potom hrniec klasicky umyte hubkou a saponátmi.

670px clean a burnt pan step 2 version 2.jpg

Sóda  bikarbóna

Ak nie ste milovníci čaju alebo nechcete na výsledok čakať celý deň,

potom vyskúšajte klasickú jedlú sódu.

Tá vie nielen vybieliť zuby , odstrániť škvrny od potu a pomôcť pri upratovaní ,

ale aj s pripálenými hrncami dokáže zázraky.

Do hrnca s pripálenými zvyškami jedál nalejte vodu asi do výšky 1 centimetra nad pripálenín,

nasypte sódu a krátko povarte.

Ak sa pripálenina nezačne počas varenia odlupovať,

nechajte pôsobiť pokojne do druhého dňa

a potom vyčistite hrubú stranou hubky na umývanie alebo drôtenkou,

pozor však na nerezový riad, mohol by sa poškriabať.

Rovnakú službu ako sóda urobí kypriaci prášok do pečiva.

Prípravok na riad

Na jemnejšie pripáleniny je dobré tiež vyskúšať čistiaci prípravok na riad.

Najlepší efekt dosiahnete pri použití klasických práškov na riad,

ktoré ale dnes nie sú príliš populárne.

Nahradiť ich ale môžete aj ich tekutou verziou.

Pripálený hrniec naplňte menším množstvom vody,

do neho pridajte saponát a uveďte všetko do varu.

Počas varenia sa snažte drevenou špachtľou alebo vareškou narušiť pripálený povrch.

Varte pätnásť až dvadsať minút,

potom obsah hrnca vylejte a klasickým spôsobom povolenej pripáleniny dočistite.

Burnt pot.jpg

Rastlinný olej

Ak sa vám podarilo pripáliť mlieko,

vyskúšajte obyčajný kuchynský olej, ktorý určite v špajzi máte.

Stačí, keď si z neho na handričku alebo hubku trošku kvapnete a pripálenú vrstvu jednoducho pretrite.

Nechajte asi desať minút pôsobiť a mlieko pôjde dole takmer samo bez drhnutia a jediného škrabanca.

Enhanced buzz 10242 1372098255 1.jpg

Prášok na pranie

Vyskúšať môžete aj prací prášok.

Naozaj máme na mysli ten, ktorý používate na pranie bielizne.

Nasypte lyžičku pracieho prášku do 0,5 až 1 litra vody,

záleží to od veľkosti hrnca, a nechajte asi 5 minút variť.

Pripáleninu potom odlúpnete ako banánovú šupku a hrniec bude zase ako nový.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané