Chcete osviežiť svoj sladký repertoár? Pripravili sme pre vás tri neodolateľné bábovky, ktoré potešia každého milovníka sladkého. Či už hľadáte zdravšiu verziu, tradičnú klasiku alebo ovocnú novinku, tu nájdete to pravé pre vás.
Hľadáte nové inšpirácie pre vaše sladké pečenie? Predstavujeme vám tri skvelé recepty na bábovky, ktoré potešia každého maškrtníka. Bábovka, slovenská klasika, ktorá nikdy nesklame. Tieto nadčasové sladkosti sa môžu zdať jednoduché, ale s trochou kreativity a správnymi ingredienciami môžu obohatiť každú rodinnú oslavu či popoludňajší čaj.
Ak sa snažíte žiť zdravšie, určite oceníte tento recept na banánovú bábovku bez pridaného cukru. Banány sú prirodzene sladké a dodajú bábovke nielen chuť, ale aj potrebnú vlhkosť. Stačí pridať špaldovú múku, trochu orechov a máte zdravú a chutnú pochúťku.
Bábovka bez cukru
- 230 g mandľovej múky
- 2 lyžice kokosovej múky
- 5 lyžíc mandľovo-kokosového masla
- 2 vajcia
- 3 jablká
- 1 zrelý banán (nemusíte dávať, ale bábovku dosladia)
- 1 lyžička škorice
- ¼ lyžičky vanilkového prášku
- 2 lyžičky jedlej sódy
- 2 lyžice kokosového oleja
Predhrejte rúru na 170 °C. Formu na bábovku vymažte olejom a vysypte múkou. Jablká umyte, nastrúhajte. Múky zmiešajte so škoricou, vanilkou a sódou. Banán s vajcami, maslom a olejom zmiešajte do hladka. Všetky tri časti zmiešajte do jednej, premiešajte a vlejte do formy. Pečte 35-45 minút. Odporúčam podávať s orechovým maslom a kokosovým kefírom.
Hrnčeková klasika
- 1 hrnček cukru
- ½ hrnčeka oleja
- 2 vajcia
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček mlieka
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- kôra z citróna
Rúru predhrejte na 165–170 °C. Formu vymažte tukom a vysypte hrubou múkou. Vajcia vyšľahajte spolu s cukrom, pridajte olej, mlieko, múku s práškom, vanilkový cukor a citrónovú kôru. Premiešajte a nalejte do formy. Pečte 45–50 minút.
Orechovo-jablčná bábovka
- 4 vajcia
- 1 hrnček práškového cukru
- 2 hrnčeky nakrájaných jabĺk
- ½ hrnčeka mletých vlašských orechov
- ½ hrnčeka sekaných orechov
- 1 ½ hrnčeka hladkej múky
- ½ hrnčeka vlažného mlieka
- ¾ hrnčeka rastlinného oleja
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- 1 štipka soli
- 1 lyžica masti
- 1 hrsť mletých vlašských orechov na vysypanie formy
Rúru predhrejte na 150 °C. V mise najprv zmiešajte múku, kypriaci prášok a vanilkový cukor. Vlašské orechy namelieme a časť nasekáme. Jablká olúpeme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na kocky. V inej mise vyšľahajte vajcia s práškovým cukrom a soľou do peny.
Striedavo pridávajte suché ingrediencie a mokré, olej a mlieko, a nakoniec vmiešajte jablká. Formu vymažte masťou, vysypte mletými orechmi a vylejte do nej cesto. Pečte 30-40 minút. Po upečení bábovku pocukrujeme.
Každý recept predstavuje jedinečný spôsob, ako pripraviť bábovku, ktorá bude nielen krásne vyzerať, ale aj skvele chutiť. Nech už si vyberiete ktorýkoľvek z týchto variantov, vaše chuťové bunky budú určite nadšené. Experimentujte, kombinujte a hlavne si užívajte každé sústo tejto tradičnej pochúťky v novom kabáte!